Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 15
Kroatië plaatst zich na winst tegen Zweden
Joey Gastmans

Kroatië en Zweden waren al zeker van de barrages, enkel over de groepswinst moest er nog onderling gestreden worden. De Kroaten deden met een 1-0 overwinning hun thuisreputatie alle eer aan. Ze wippen over Zweden naar de eerste plaats en hebben met nog één wedstrijd te spelen twee punten voorsprong de nummer twee. Dankzij deze zege worden de Kroaten ofwel groepswinnaar ofwel één van de twee beste tweedes.

Voor de wedstrijd waren er bij Zweden een paar onzekerheden, maar enkel Ibrahimovic bleek niet fit om te spelen. Zijn plaats werd ingenomen door Djurgården-spits Jonson. Zweden ging voor een gelijkspel en in die optiek kreeg Niklas Alexandersson de voorkeur op de aanvallend ingestelde Wilhelmsson. Bij de Kroaten stond de Brugse doelman Butina tussen de palen, Bosko Balaban en Ivan Leko zaten de hele wedstrijd op de bank.

Het werd een gesloten wedstrijd waarin de twee ploegen geen uitgespeelde kansen konden creëerden. Zweden miste de aanvallende impulsen van de geblesseerde Ibrahimovic. Kroatië kreeg een paar halve kansjes via Klasnić, maar hij kon er geen doelpunt uit puren. Het hoogtepunt van de wedstrijd was er tien minuten in de tweede helft. De Zweedse kapitein Olof Mellberg beging een penaltyfout op PrÅ¡o na een hoekschop van Kranjčar. Scheidsrechter De Santis wees naar de stip en Srna zette de thuisploeg op weg naar het WK in Duitsland.

Na het laatste fluitsignaal richtten alle ogen zich op de wedstrijd van Tsjechië tegen Nederland in groep één. De Tsjechen verloren met 0-2, wat betekent dat Kroatië zich in ieder geval plaatst als één van de twee beste tweedes. Als het woensdag wint op het veld van Hongarije wordt het groepswinnaar. Zweden heeft thuis genoeg aan een gelijkspel tegen Ijsland om als een van de twee beste runners-up door te gaan.