Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 15
Wales boekt eerste zege
Ruben Verhaeghe

Wales heeft zijn eerste zege in de kwalificaties beet. Dankzij een prachtige vrije trap van Ryan Giggs versloeg Wales Noord-Ierland.

Noord-Ierland begon het best aan de partij. De match was nog maar twee minuten bezig toen Michael Duff bijna een corner van Gillespie binnenkopte. Wales kroop echter niet in de verdediging en dat werd al snel duidelijk toen Robert Earnshaw een vrije trap over trapte. De thuisploeg miste nog een doelkans en een kwartier later gebeurde het onvermijdelijke: Davies kreeg een doorsteekpass van Rickett en schoot hard binnen. Op aangeven van Ryan Giggs verdubbelde Sunderland-middenvelder Robinson de voorsprong in de 38ste minuut. Twee minuten later kreeg Wales de kans op de 0-3 toen de keeper van Noord-Ierland een fout maakte op Davies. Hartson profiteerde echter niet van deze kans waardoor Taylor de bal knap redde. Taylor kreeg voor zijn interventie op Davies een gele kaart en is geschorst voor de match tegen Oostenrijk woensdag. Elliott scoorde ei zo na de 1-2, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Mark Delaney van Wales mist de laatste kwalificatiematch tegen Azerbeijan omdat hij tijd wilde winnen. De ruststand was 0-2.

Vlak na de rust scoorde Gillespie dan toch de 1-2 na een een-tweetje met David Healy. Even later maakte Davis de gelijkmaker na een lange inworp van Duff. Wales moest helemaal herbeginnen. Het was nog maar eens Giggs die Wales op sleeptouw nam. In de 61ste minuut scoorde hij de 2-3 met een gekrulde vrije trap. Noord-Ierland bleef de druk opvoeren maar kwam niet meer tot scoren. David Partridge is de tweede speler van de bezoekers die de kwalifiactiematch moet missen omwille van een schorsing. De Welshman maakte in de 81ste minuut een fout op Healy en kreeg daarvoor een gele kaart.

Wales boekte met deze zege de eerste overwinning van de voorrondes voor het WK in Duitsland. Het moet woensdag twee verdedigers missen die geelgeschorst zijn. Grant McCann speelt woensdag voor Noord-Ierland tegen Oostenrijk.