Speeldag: Speeldag 15
Stadion: Ullevaal Oslo
Rushfeldt trapt Noorwegen naar play-offs
viki meeuwis

Noorwegen heeft zaterdagavond Moldaviƫ geklopt in de WK-kwalificaties. Het werd 1-0.

De Noren begonnen het sterkst aan de wedstrijd, maar in de eerste tien minuten hadden ze vooral met de buitenspelpositie te kampen. Eerst Grindheim, daarna Steffen Iversen. Met twintig minuten gespeeld kon Iversen ploegmaat Gamst Pedersen vrij spelen. Rushfeldt stond voor doel, maar kon geen doelpunt scoren.
Voor het halfuur kwamen er verschillende kansen voor de Noren, zonder dat deze tot enig resultaat leidden. Vooral het trio Iversen, Gamst Pedersen en Rushfeldt waren goed op dreef. Iversen kon een luchtduel winnen en zo naar Rushfeldt doorstoten. Die probeerde zijn verdediger voorbij te gaan, maar kwam voor het doel ten val. Christian Grindheim kon nog verder spelen naar Johnsen, maar die kon de bal niet echt goed aannemen en verknoeide zo de kans.

Met ongeveer veertig minuten gespeeld kreeg Frode Johnsen de beste kans van de eerste helft. Hij kopte de bal recht naar keeper Hmaruc en kon met een mooie dribbel afleggen voor Morten Gamst Pedersen. Die kon er een corner uit puren, maar zijn doelpoging eindigde in het zijnet. Vlak voor de rust kwam Iversen opzetten vanop 25 meter en probeerde uit te halen, maar kwam niet verder dan het linker zijnet. De stand bij de rust was dus 0-0.

Tien minuten in de tweede helft viel het enige doelpunt van de avond. Morten Gamst Pedersen nam een corner waarna de keeper net iets te ver uit doel kwam en Sigur Rushfeldt vanop zeven meter in doel kon schieten. Na dit doelpunt viel het tempo en de inzet van de Noren ietwat terug. In de zestigste minuut had Rusfeldt zicht op de 2-0. EĆ©n van de Moldavische spelers probeerde de bal via een kopbal terug naar de keeper te spelen, maar slaagde daar niet echt in. Rusfeldt was alert genoeg en probeerde de bal alsnog voorbij de keeper te leggen, maar de Moldavische verdediging wist een tweede doelpunt te voorkomen. De Noren hadden duidelijk het overwicht. Een kleine kans van Steffen Iversen in de zeventigste minuut, maar de bal ging net over doel. Iversen speelde overigens een goede wedstrijd, vooral in de tweede helft. Niet zozeer door rechtstreekse doelkansen, maar vooral door het aanspelen van andere spelers die op goede posities stonden.

Met de driepunter kwalificeert Noorwegen zich voor de play-offs van het WK. Sloveniƫ verloor immers bij Italiƫ, dat de groepswinst binnenhaalde.