tsjTsjechië
nedNederland
Datum: 08/10/2005 20:30
Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 15
Oranje naar WK dankzij zege op Tsjechië
Ruben Verhaeghe
| 0 reacties
Oranje naar WK dankzij zege op Tsjechië
Foto: © SC

Nederland heeft zich via Tsjechië geplaatst voor het wereldkampioenschap in Duitsland. Oranje won in Tsjechië met 0-2 en mag zich terecht groepswinnaar noemen.

De partij begon in een gezapig tempo, maar na een halfuur spelen mochten de toeschouwers zich aan wervelend voetbal vergapen. Khalid Boulahrouz moest meermaals aan de noodrem trekken om Milan BaroÅ¡ van een doelpunt te houden. Nederland probeerde het eerst via een paar verre afstandschoten, maar het was Tsjechië dat een eerste echte doelkans kreeg vanop de penaltystip. BaroÅ¡ ging voor de derde keer in het strafschopgebied onderuit en versierde zo een strafschop. Tomáš Rosický nam achter de bal plaats en moest tot twee keer toe aanlopen, de eerste maal werd zijn aanloop namelijk door de scheidsrechter onderbroken. Bij de tweede poging redde Edwin Van der Sar de bal uit doel. Van der Sar ontpopt zich de laatste interlands steeds meer als een strafschopspecialist. 
Dat Rafael Van der Vaart in topvorm verkeert onderstreepte de speler van HSV ook vandaag weer. Robben legde de bal knap terug op Van der Vaart, die Nederland op een 0-1 voorsprong plaatste. Even later bezegelde Barry Opdam het lot van de thuisploeg en kopte de 0-2 binnen, meteen ook de ruststand

Tsjechië probeerde na de rust de voorsprong te verkleinen door aan te vallen, maar zonder resultaat. Oranje zat op rozen en wachtte de aanval van Tsjechië af. BaroÅ¡ kwam het dichtst van allemaal bij de 1-2, maar zijn poging strandde op de lat. Ruud Van Nistelrooij probeerde in de slotfase de score tot tweemaal toe aan te dikken, maar doelman Cech behoedde de thuisploeg voor een grotere nederlaag.



Oranje is dankzij de zege tegen de Tsjechen rechtstreeks geplaats voor het WK. Roemenië staat momenteel tweede met een punt meer dan Tsjechië, maar heeft zijn laatste partij al gespeeld. Tsjechië moet woensdag in en tegen Finland winnen om zich voor de barragematchen te plaatsen omdat Roemenië een beter onderling resultaat heeft.

Bondscoach Van Basten boekte ook een record: hij heeft in 15 opeenvolgende matchen geen nederlaag geïncasseerd en heeft daarmee de langste reeks ongeslagen duels neergezet.

Europa

 Speeldag 15