Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 16
België niet voorbij Litouwen
Anthony Van der Planken

België is er niet in geslaagd om de WK-campagne met een positieve noot af te sluiten. De Rode Duivels geraakten in Litouwen niet verder dan 1-1.

Litouwen startte het 'gretigst' aan de partij. Gretigst tussen aanhalingstekens, want al bij al was de hele eerste helft één pot slappe koffie. Het waren de Rode Duivels die na 20 minuten het eerste doelpunt scoorden. Mbo Mpenza legde af tot bij Karel Geraerts, die zijn debuut in de basis bekroonde met een doelpunt. Amper één minuut eerder had Danilevicius dé kans op de openingstreffer gemist nadat hij na een foutje van Hoefkens vrije baan had gekregen.

Na de 0-1 lag de partij twintig minuten lang zo goed als stil. Het publiek werd uiteindelijk opgewekt door een doelpunt van Litouwen.
Olivier Deschacht kopte een bal knullig in eigen doel, terwijl de linksachter niet eens aangevallen werd. In de slotfase van de eerste helft moest Silvio Proto zelfs nog twee keer tussenkomen of Litouwen had opnieuw gescoord.

Ook na de rust bleef de wedstrijd onder niveau. Danilevicius kreeg al gauw opnieuw een mooie kans, maar ook dit keer kon hij niet afwerken. Aan de andere kant wrong
Walasiak een al even grote mogelijkheid de nek om. Deschacht probeerde niet veel later zijn fout van in de eerste helft goed te maken, maar de doelman van de Litouwers was attent.

In de slotfase zorgde
Preiksatis nog voor wat opschudding met een harde tackle op Yves Vanderhaeghe. België probeerde daarna nog wel, maar een tweede treffer zat er niet in. Jammer, want anders had België wellicht doorgeschoven naar pot 3 voor de loting voor de voorrondes van het EK 2008. Nu moet ons land zich tevreden stellen met een plek in de vierde pot.