Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 16
Schotland wint maar plaatst zich niet
Ruben Verhaeghe

Schotland haalde nog eens alles uit de kan tegen Slovenië en won met 0-3. De Schotten wisten daarmee de thuisnederlaag tegen Wit-Rusland uit en strandden op vijf punten van een barragematch. Bijgevolg zijn ze uitgeschakeld voor het wereldkampioenschap.

Bondscoach Walter Smith startte met een countertaktiek. De bezoekers kenden de beste start en dat werd al na vier minuten onderstreept met een goal van Darren Fletcher. Slovenië had de vroege achterstand bijna volledig aan zichzelf te danken want het gaf te veel ruimte en kansen weg. Robert Koren kwam het dichtst bij de gelijkmaker voor Slovenië in de eerste helft, maar zijn kopbal zoefde naast.
Acht minuten voor rust kreeg Schotland een uitgelezen kans op de 0-2, maar benutte die niet. Via een snelle break kon Kenny Miller ploegmaat McFadden aanspelen, maar die schoot de bal van dichtbij onbegrijpelijk over. Vlak voor de rust tikte goalkeeper Craig Gordon een kanonschot van Milenko Acimovic over en de ruststand bleef bij 0-1.

In de 47ste minuut maakte McFadden zijn misser van de eerste helft goed en bracht Schotland 0-2 voor nadat Fletcher de Sloveense verdediging op het verkeerde been zette. Gordon was daarna geklopt op een schot van Acimovic, maar de deklat bracht redding. De bezoekers bleven het geluk aan hun zijde hebben toen Bostjan Cesar van dichtbij het doel miste. De wedstrijd kabbelde daarop rustig naar zijn einde toe toen Schotland een prachtige counteractie succesvol afrondde. O'Connor paste naar Gary Caldwell, die op zijn beurt Fletcher aanspeelde. Fletcher leverde de assist voor Hartley, die de 0-3 eindstand vastlegde.

Schotland is dus niet geplaatst voor het WK, maar speelde toch nog een goede partij als afscheid van dit tornooi.