Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 8
Zweden en Kroatië nemen hun tegenstander te grazen
Kristof Blomme

In groep 8 hebben Kroatië en Zweden een optie genomen op de plaatsen één en twee. Zweden won overtuigend met 0-3 in Bulgarije. Kroatië had thuis geen kind aan Ijsland, 4-0.

Zweden kon vroeg op voorsprong klimmen. Na een kwartier zorgde 'Gunner' Frederik Ljungberg voor de 1-0. Het werd een keiharde match. Bij de rust waren er al 6 gele kaarten uitgedeeld. Onder andere Zlatan Ibrahimovic en Ljungberg waren het slachtoffer. Op het uur werd bij de Bulgaren Georgi Markov uitgesloten. Met z'n tienen slaagde Bulgarije er niet meer in om de Scandinaviërs te bedreigen. Erik Edman en weer Freddy Ljungberg op penalty zorgden in het laatste kwartier voor de 0-3 eindstand.

Ook Kroatië won met de vingers in de neus. Vijf minuten voor de rust wist Niko Kovac de Ijslandse doelman voor de eerste keer te verslaan. In de tweede helft zorgden Josip Simunic en opnieuw Niko Kovac voor de 3-0. Beiden zijn ploegmaats bij Hertha BSC. Dado Prso, goalgetter van Glasgow Rangers, wist in de slotminuut ook nog z'n doelpunt mee te pikken. Indridi Sigurdsson van Genk kreeg geel.

Zweden zet Bulgarije dankzij deze overwinning op 5 punten. Kroatië volgt op 2 punten van de Zweden. De Bulgaren en Kroaten hebben wel nog 1 match tegoed. Ijsland lijkt uitgeteld met één punt na vijf wedstrijden.