Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 8
Italië dankzij Pirlo voorbij Schotten
Maarten Vandenabeele

De Squadra Azzurri heeft in San Siro Schotland verslagen met 2-0 en blijft daardoor aan de leiding van groep 5. De Schotten mogen hun dromen voor het WK 2006 opbergen.

De Italianen startten met de 'tridente' Totti - Cassano - Gilardino vooraan. Toch leverde die offensieve opstelling niet meteen grote kansen op. De bezoekers waren stevig gegroepeerd rond hun 16 meter en hielden de Azzurri goed af.

Het duurde tot aan het halfuur voor de thuisploeg gevaarlijk werd. In de 32e minuut scoorde Cassano, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Enkele minuten later was het dan toch raak: Pirlo krulde een vrije trap heerlijk voorbij de muur en voorbij doelman Douglas. Met de 1-0 gingen beide ploegen de rust in.

Het tempo ging na de rust omlaag, vooral bij de thuisploeg. Buffon moest enkele keren gedecideerd tussenkomen op pogingen van Quashie en Miller. Het sein voor Lippi om van tactiek te veranderen: Totti ging eruit voor zijn ploeggenoot en defensieve middenvelder De Rossi. Ondertussen ontstond ook in de tribunes tumult en de politie moest tussenbeide komen. 5 minuten voor tijd besliste Pirlo de wedstrijd: opnieuw gaf hij met een vrije trap de doelman, ondertussen de ingevallen Gordon,  het nakijken: 2-0.