Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 8
Roemenië - Nederland 0-2
Steven Bologne

Bondscoach Marco van Basten veranderde zijn elftal in een ijltempo. En daar heeft hij vanavond de vruchten van geplukt. Aan een vroege en een late goal hadden de jongens van Van Basten genoeg. Roemenië-Nederland 0-2.

Oranje heeft de belangrijke kwalificatiewedstrijd in en tegen Roemenië met 0-2 gewonnen. Nederland begon de wedstrijd met een 0-1 voorsprong, Oranje liet de netten na één minuut al trillen. Robben versiert in de eerste minuut een corner en Phillip Cocu kan daaruit de 0-1 binnenkoppen. De Roemenen willen de zaken snel recht trekken en jagen de Nederlanders flink op, hierdoor raakte het Nederlandse elftal niet meteen in zijn spel.

Na 10 minuten kopt de Roemeen Moldovan goed in, maar Van der Sar voorkomt subliem de gelijkmaker. Halverwege de eerste helft moet Robben geblesseerd naar de kant, zijn vervanger is Babel. Meteen het debuut van Babel in het Nederlandse elftal. Pas naar het einde van de eerste helft kreeg Nederland terug grip op de wedstrijd. Van Nistelrooij en Cocu missen elk op hun beurt de kans op een tweede treffer.

Na de pauze verhoogden de door blessures en schorsingen geteisterde Roemenen de druk op het Nederlandse doel. Veel kansen leverde het overwicht echter niet op. Alleen Pancu was vanaf grote afstand dichtbij de gelijkmaker. De Roemenen zetten de bezoekers vast, maar verder dan dat kwamen de dapperde Roemenen niet.

Af en toe wist het Nederlands elftal echter wel kansen te creëren. Bondscoach Van Basten toonde zich weinig te hebben aangetrokken van de kritiek en liet Maduro debuteren als invaller voor Van Bommel. Nederland kreeg steeds meer ruimte in de aanval doordat de Roemenen risico's namen. Kromkamp wist een mooie aanval op te zetten en via Landzaat en Van Nistelrooy kon uiteindelijk de 18-jarige Babel de 0-2 binnenschieten. Boeken dicht voor Roemenië.

Voor Roemenië is het WK ver weg, Nederland blijft op koers.