Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 9
Portugal maakt misstap
Kristof Blomme

In groep drie hebben de twee leiders, Slovakije en Portugal, 1-1 gelijkgespeeld. Ook Rusland kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel in Estland. Letland doet daardoor weer volop mee!

Slovakije was voor deze speeldag verrassend gedeeld leider met Portugal na onder andere een 4-1 zege tegen Letland. Het beloofde dus vooraf geen gemakkelijke klus te worden voor Portugal. Dat bleek ook meteen, want al na acht minuten zette Miroslav Karhan de thuisploeg via strafschop op voorsprong. Karhan speelt in de Bundesliga bij het Wolfsburg van Erik Gerets. Deze score bleef op het bord tot Helder Postiga op het uur voor de gelijkmaker tekende. Verder kwamen beide ploegen niet meer waardoor ze gedeeld leider blijven.

Rusland kon dus profiteren van de misstap van beide leiders. Hiervoor moesten ze evenwel voorbij Estland geraken. Estland verloor in de kwalificatie voor het EK 2004 onder andere met 0-1 van de Rode Duivels. Het ging dus beslist geen hapklare brok zijn. De Russen kwamen evenwel vlug op voorsprong na een goal van Andrei Arshavin, middenvelder bij Zentih Sint-Petersburg. Verrassend genoeg kwamen de Esten in de tweede helft nog langszij via Sergei Terechov. Hier bleef het dan ook bij.

De derde match in deze groep was die tussen Letland en Luxemburg. Letland moest absoluut winnen om hun kansen gaaf te houden. Luxemburg had tot voor deze match al 24 goals geslikt. De heenmatch werd wel maar nipt gewonnen door de Letten met 3-4. Na een halfuur zette Imants Bleidelis de thuisploeg op een 1-0 voorsprong. Even later zorgde Juris Laizans, van CSKA Moskow, voor 2-0 op penalty. In het laatste kwartier wist goudhaantje Maris Verpakovskis nog twee keer de netten te vinden.

Portugal en Slovakije leiden nog altijd samen met 14 punten. Daarachter blijft Rusland op drie punten staan van de twee leiders. Letland is weer volop in de race voor plaats één en twee met tien punten. Estland, Liechtenstein en Luxemburg zijn hoogstwaarschijnlijk uitgeschakeld.