nedNederland
armArmenië
Datum: 30/03/2005 00:00
Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 9
Stadion: Philipsstadion Eindhoven
Opnieuw vroege goal voor stroef Oranje
Steven Bologne
| 0 reacties
Opnieuw vroege goal voor stroef Oranje
Foto: © SC

Nederland blijft ook na deze voorrondewedstrijd op kop in de eerste poule. Oranje versloeg in eigen land Armenië. Al wie Oranje lief was hoopte op een doelpuntenfestijn, maar Oranje speelde te stroef.

Castelen nam de plaats in van Arjen Robben die vorige zaterdag nog geblesseerd uitviel. Voor het overige vielen er geen andere wijzigingen te noteren in het elftal van Van Basten. Althans toch voor de opwarming, want tijdens de warming-up viel Boulahrouz geblesseerd uit. Wilfried Bouma was zijn vervanger.

Net als tegen Roemenië schoot Oranje stevig uit de startblokken. Al na drie minuten kopte Mathijsen op een hoekschop in, een Armeense schoen leek aanvankelijk redding te brengen, maar Romeo Castelen reageerde attent en scoorde de openingstreffer.

Achteraf mocht Nederland zich gelukkig prijzen met de trefzekere beginfase. Niet dat de Armenen zo gevaarlijk waren, Nederland hoefde gelukkig niet wanhopig tegen een massief blok op te botsen. Met de voorsprong op het bord voetbalde het in ieder geval makkelijker. Kansen voor Mathijsen en Van Bommel volgden, voordat Ruud van Nistelrooy de marge verdubbelde. De centrale spits pakte een intelligente steekpass van Van Bommel op, omspeelde de keeper en werkte beheerst af.

Oranje voetbalde zeker niet op zijn best. Passes waren onnauwkeurig, het baltempo te laag en positiewisselingen schaars. Bovendien gleden veel spelers uit op het natte veld van het Philips Stadion. Tegen laagvlieger Armenië, dat zaterdag de eerste overwinning in de kwalificatiereeks had geboekt (thuis tegen Andorra) bleef swingend aanvalsspel dus achterwege.

Van Basten greep in door kort na rust twee wissels uit te voeren. Op het middenveld loste Van der Vaart Landzaat af en flankspeler Babel verving Castelen. Die wijziging bracht in eerste instantie meer elan in het spel. Van der Vaart ging als 'nummer tien'  dichter bij de aanvalslinie spelen.

Kansen kwamen er vervolgens voor Mathijsen, Van der Vaart, Van Bronckhorst (afstandsschot op de lat) en de derde invaller Vennegoor of Hesselink. Doelpunten bleven uit en ook het spelpeil zakte weer weg.

Zes punten in twee kwalificatiewedstrijden. Maximaal resultaat. Ook de voornaamste concurrent Tsjechie kwam tot die score door zeges op Finland en Andorra, waardoor de marge tussen beide toplanden één punt blijft. Met Oranje als koploper. In juni ontvangt Nederland Roemenië.

Europa

 Speeldag 9