Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 9
Polen en Oostenrijk winnen zuinig
Kristof Blomme

In groep drie, waar ook Engeland in thuishoort, wonnen zowel Polen als Oostenrijk hun thuismatch met 1-0. Hierdoor blijven ze beiden nog in de running voor het WK in Duitsland.

Oostenrijk had zaterdag een goeie stap gezet door Wales op eigen veld met 0-2 te verslaan. Nu stonden beide teams opnieuw tegenover elkaar, dit keer in het Ernst Happel stadion. Wales, met John Hartson op de bank, kwam als beste uit de startblokken. Al in de eerste minuut kon Craig Bellamy alleen op Helge Payer afgaan maar zijn schot was te zwak. Even later werd een doelpunt van diezelfde Bellamy onterecht afgekeurd wegens een vermeende fout. Ook Ryan Giggs kreeg een schietkans maar opnieuw stond Payer in de weg. Voor de rust waren beide ploegen nog eens gevaarlijk. Andreas Ivanschitz knalde over voor de thuisploeg. Aan de andere kant besloot Bellamy wild over en naast.

Wales bleef ook in het begin van de tweede helft komen. Na een knappe run van Ricketts besloot Giggs op een sterk keepende Payer. Oostenrijk kwam wat beter in de match maar zowel Ivica Vastic als Ivanschitz konden het net niet vinden. De thuisploeg kwam toch goed weg toen een slechte terugspeelbal niet werd afgestraft door Bellamy. Aan de andere kant trof Vastic op een snelle tegenstoot de paal. De match leek op een brilscore af te stevenen tot Danny Coyne blunderde. Een op het eerste zicht onschadelijk schot van Rene Aufhauser ging door de benen van de Welshe keeper. Hierdoor hielden de Oostenrijkers op een diefje de punten thuis. Wales is nu ook mathematisch uitgeschakeld met slechts drie punten.

Oostenrijk: Payer, Katzer, Stranzl, Dospel (Kiesenebner 84), Ehmann, Aufhauser, Kirchler (Mair 77), Kuhbauer, Mayrleb, Ivanschitz, Haas (Vastic 55).

Wales: Coyne, Delaney, Gabbidon, James Collins (Page 58), Partridge, Ricketts, Davies, Fletcher, Robinson, Bellamy, Giggs.

Doelpunt: Aufhauser 87.

Toeschouwers: 29,500

Scheidsrechter: Manuel Enrique Mejuto Gonzalez (Spanje).

Ook de Polen moesten hun thuismatch winnen om in de running te blijven voor de eerste plaats. De eerste kans was dan ook voor de thuisploeg maar Maciej Zurawski kreeg een vrije trap niet voorbij Maik Taylor. Nadien kregen ook de Noord-Ieren 2 kansen. De eerste werd gemist door James Quinn na een goeie actie van Keith Gillespie. De tweede vergat Quinn opnieuw af te maken, dit keer na een vrije trap van Colin Healy. Taylor reageerde verder in de eerste helft nog briljant op een kopbal van Zurawski en een schot van Jacek Krzynowek. Ondertussen moest de gevaarlijkste man bij de Noord-Ieren, James Quinn, het veld verlaten met een rugblessure.

In de tweede helft werd er vooral op de helft van de bezoekers gevoetbald. Een bal van Tomasz Frankowski werd in laatste instantie afgeblokt. De Polen bleven komen maar Taylor bleef zich in de kijker spelen met reddingen op pogingen van Radoslaw Kaluzny, Sebastian Mila en Frankowski. Vijf minuten voor het einde moest de doelman zich dan toch gewonnen geven. Zurawski kon een voorzet ongehinderd binnenkoppen. Polen blijft zich dus op één punt van de Engelsen handhaven.

Polen: Dudek, Klos, Rzasa (Kielbowicz 45), Baszcyznski, Kaluzny (Mila 67), Bak, Karwan (Rasiak 74), Krzynowek, Zurawski, Szymkowiak, Frankowski.

Noord-Ierland: Taylor, Baird, Murdock, Williams (Elliott 88), Hughes, Capaldi, Gillespie, Davis, Whitley, Healy (Smith 81), Quinn (Feeney 35).

Doelpunt: Zurawski 86.

Toeschouwers: 13,500.

Scheidsrechter: Peter Frojdfeldt (Zweden).