Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 1
IJsland wint in Noord-Ierland
Dirk Pieters

Noord-Ierland verloor zijn eerste wedstrijd in de groepsfase voor het EK 2008 met 0-3 van IJsland. De bezoekers scoorden drie doelpunten in de eerste helft en dat volstond om de volle buit mee te nemen naar Ijsland.

Al na dertien minuten kon Gunnar Heidar Thorvaldsson de score openen. Amper enkele minuten later verdubbelde Hermann Hreidarsson de score. De IJslander kon helemaal vrijstaand aan de tweede paal de bal in doel werken. Iets over het half uur kwam Noord-Ierland opzetten, maar Hreidarsson haalde een vrije trap van Elliot van de lijn. Na 36 minuten zorgde Eidur Gudjohnsen voor het derde doelpunt en was de wedstrijd al gespeeld. Het was Gretar Steinsson die de bal mooi tot bij Gudjohnsen kreeg.

In de tweede helft kregen de Noord-Ieren geen doelpunt meer tegen, maar kreeg het wel op een andere manier een tegenslag te verwerken. Aanvoerder Aaron Hughes moest van het veld na een blessure boven het oog. De ploeg van Lawrie Sanchez zal woensdag in de wedstrijd tegen Spanje gretiger moeten spelen, wil het kans maken op de drie punten. [AN]