Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 15
Belgen kunnen Polen niet van EK houden
Anthony Van der Planken

De Belgen hebben de Polen niet van het EK kunnen houden. De Rode Duivels verloren met 2-0 in Polen, nochtans was zeker de eerste helft meer dan behoorlijk.

In de eerste helft waren de Rode Duivels zelfs bijna baas. Ze hadden het betere van het spel en al zeker de beste kansen, maar scoren lukte niet. Na een goede tien minuten haalde Vincent Kompany als eerste uit, doelman Boruc toonde zich attent. Iets na het halfuur was Jan Vertonghen er nog dichter bij, de jonge verdediger zag zijn vrijschop uit de winkelhaak gered worden door de Poolse keeper. De Polen mochten zich trouwens gelukkig prijzen dat Balk in de fase daarvoor geen rood, maar geel had gekregen voor het neerhalen van de bedrijvigie Kevin Mirallas.

Amper een minuut later was het weer bijna raak. Marouane Fellaini kreeg een unieke kopkans, maar de bal vloog ver naast. Wie de kansen niet afmaakt, krijgt zelf een doelpunt tegen. Na een te kort teruggespeelde bal van Vertonghen ging Ebi Smolarek met de bal aan de haal. De Pool aarzelde niet en legde het leer voorbij Stijn Stijnen. Een serieuze tegenvaller, zo vlak voor de rust, die de Belgen bovendien niet verdienden na een meer dan behoorlijke eerste helft.

De tweede helft was nog maar net afgetrapt of het stond al 2-0. Krzynowek testte Stijnen met een hard schot, Smolarek kon de rebound binnen trappen. Een wel heel overdreven voorsprong, maar dat kon bondscoach Leo Beenhakker niet deren. De spanning was uit de wedstrijd, de Polen lieten de wedstrijd nu helemaal aan de Belgen.

Smolarek kreeg iets na het uur een unieke kans om zijn derde van de avond te scoren, hij kon doorgaan na een slechte terugspeelbal van Guillaume Gillet, Stijnen kon echter erger voorkomen. Ook Anderlecht-verdediger Marcin Wasilewski kwam nog dicht bij een treffer, hij legde de bal net naast.

In de slotfase gingen Kompany en Fellaini nog hun kans, hun pogingen belandden net naast doel. De Belgen verdienden wel een doelpuntje, wellicht zelfs een gelijkspel, maar inefficiëntie voor- én achterin leidde tot alweer een nederlaag. De Polen mogen zich met deze zege opmaken voor het EK, het zoveelste kunstje van Leo Beenhakker is een feit.