Speeldag: Speeldag 6
Ierland behaalt zuinige zege
Kevin Vanbuggenhout

Ierland gaf zaterdag de buren uit Wales partij. Geen van beide ploegen staat er goed voor in de EK-kwalificatievoorronde. De nationale bondscoach van Ierland, Steve Staunton, stond behoorlijk onder druk. Voor Wales was de partij tegen Ierland echt de match van de laatste kans.

Ierland begon goed aan de partij. Wales herstelde zich snel en loerde op de counter. Na veertien minuten kon de defensie van Wales een hoekschop niet onzetten. Het schot van Keane dat hierop volgde rolde naast. Ireland stak de bal door naar Keane, de aanvaller schoot zijn tweede kans uit de wedstrijd ruim naast. Op het halfuur werd Wales voor het eerst gevaarlijk. Bellamy kon profiteren van een foutje van Dunne, ging voorbij McShane en kwam zo alleen voor doel. Given dook goed in de voeten. Aan de overkant ging Collins in de fout waardoor Wales-doelman Coyne zich terug naar zijn doel moest reppen. Keane kon echter niet profiteren en uiteindelijk kopte Kilbane naast. Vier minuten later stak Keane de bal door naar Duff. Diens schot werd knap met de voet gered door Coyne. Ierland solliciteerde stilaan toch naar een voorsprong en zag zijn wens in vervulling gaan. Ireland omspeelde Coyne en trapte vanuit een scherpe hoek binnen: 1-0.

Wales probeerde nog wel in de tweede helft, maar de verdediging van Ierland stond stevig op poten. Wales was te onmachtig om hier iets aan te doen. In een matige tweede helft waren de kansen dan ook erg schaars. In het slot kreeg Ierland nog enkele kansen om de wedstrijd helemaal te beslissen. De ingevallen Doyle schoot tegen de paal. Drie minuten later snelde Kilbane zijn tegenstander voorbij. Hij probeerde Keane te bedienen, maar die werd in het strafschopgebied aangetikt door Robinson. Scheidsrechter Terje Hauge liet gewoon doorspelen. Het bleef 1-0 waardoor Ierland drie punten rijker is. Ierland deed wat het moest doen en haalde de drie punten binnen. Wales bracht op aanvallend vlak te weinig. Ierland eist voorlopig de derde plaats in groep D op. Wales staat voorlaatste met drie punten.