Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 6
Rode Duivels zwaar onderuit in Lissabon
Dirk Pieters

De Rode Duivels zijn er zaterdagavond niet in geslaagd om te winnen van Portugal. De ploeg van René Vandereycken ging met 4-0 onderuit. In de eerste helft konden de Rode Duivels nog goed mee, maar in de tweede helft volgden de Portugese doelpunten elkaar snel op en zo ging België nog zwaar onderuit.

Portugal moest het stellen zonder Deco en Simao, maar ook de Rode Duivels konden niet rekenen op enkele basisspelers. Stijnen begon, na de problemen van afgelopen week, gewoon in doel. De eerste kansjes van de wedstrijd waren voor de thuisploeg, maar Quaresma schoot de eerste pogingen over en naast. De Belgen liepen in de beginfase veel achter de bal en hadden verschillende fouten nodig om Ronaldo en Co af te stoppen. Zo pakte Hoefkens al na dertien minuten geel. Ook de Rode Duivels staken de neus aan het venster, maar Van Buyten aarzelde te lang om te schieten en weg was de kans. De laatste kans van de eerste helft was voor Ronaldo, maar zijn poging ging voorlangs en zo hielden de Belgen al bij al gemakkelijk stand.

De tweede helft was er teveel aan voor onze landgenoten. Al na twee minuten kreeg Nuno Gomes een enorme kans, maar de Portugees schoot een voorzet van Tiago naast. De Portugezen bleven de druk opvoeren en in de 52ste minuut was het raak. Balverlies van Van Buyten lag aan de basis van de openingstreffer. De centrale verdediger speelde de bal kwijt en zo kon Nuno Gomes zijn land op voorsprong trappen; 1-0. Amper twee minuten later verdubbelde Ronaldo de score. Stijn Stijnen ging onder een voorzet van Quaresma onderdoor en Ronaldo hoefde zijn hoofd maar tegen de bal te zetten; 2-0. Na de twee treffers kwam Sterchele in de ploeg. De speler van Germinal Beerschot kreeg meteen een unieke kans, maar schoot die onbegrijpelijk naast het lege doel. Aan de overkant toonde Quaresma hoe het wel moet. De Portugees schoot de bal buitenkant voet enige mooi over Stijnen; 3-0. Een kwartier voor tijd zorgde Ronaldo zelfs voor de 4-0. Hij mocht rustig dribbelen en van net buiten de zestien de bal voorbij Stijnen trappen. In de slotfase liet de ingevallen Nani nog enkele mooie kansen liggen en zo bleef het uiteindelijk 4-0.

Door het verlies van de Rode Duivels ziet het er zeer slecht uit voor de ploeg van René Vandereycken. Voor Portugal kan dit weekend al niet meer stuk na de overwinning tegen België en het verlies van Servië.