Competitie: Europa
Speeldag: Speeldag 7
Concurrentie geeft België sprankeltje hoop
Harald Berings

Er is weer een sprankeltje hoop voor onze Rode Duivels. Ondanks de nederlaag in Lissabon vorige zaterdag, maakt België nog altijd kans op een ticket voor het EK. Dat heeft het echter niet aan zichzelf te danken.

In Belgrado stond de topper van Groep A op het programma: Servië ontving in een uitverkocht Crvena Zvezda-stadion groepsfavoriet Portugal. De bezoekers, waar Cristiano Ronaldo in extremis fit werd verklaard en Pedro Simão goudhaantje Ricardo Quaresma opnieuw uit de basiself verdreef, kwamen al na vijf minuten op voorsprong via Tiago Mendes. De middenvelder van Olympique Lyon verraste doelman Vladimir Stojkovic met een mooie lob. Die liet zich in de resterende 85 minuten echter van zijn beste kant zien en zag hoe Bosko Jankovic in de 35ste minuut een hoekschop van Inter-vedette Dejan Stankovic binnenkopte. In de tweede helft leken beide teams geen risico's te willen nemen en bleef de 1-1 op het bord staan.

Ook Finland liet punten liggen in Azerbeijdjan: de mannen van coach Roy Hodgson verspeelden hun voorsprong op Portugal en Servië door een laat tegendoelpunt van Emin Imamaliev, die voor een nationale stunt zorgde. Enkel Polen beging geen misstap, al oogt de uitslag van de groepsleider tegen Armenië allesbehalve overtuigend. Schijn bedriegt: liefst achttien keer kon de thuisploeg het bezoekende doel bedreigen, maar dat leverde bitter weinig doelpunten op. In de 26ste minuut zorgde Maciej Zurawski de Polen echter op 1-0 en zorgde zo voor de vijfde overwinnig op rij. Coach Leo Beenhakker en zijn slaan zo een gat van vijf punten met het trio Portugal-Servië-Finland, die wel allen een wedstrijd minder gespeeld hebben.