Voorbeschouwing CL Groep F

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Voorbeschouwing CL Groep F
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Morgen is het zo ver: de Champions League 2004-2005 gaat dan van start. Gedurende negen maanden gaat Europa op zoek naar haar beste team. 32 ploegen zijn kandidaat, maar slechts één gaat met de eindzege lopen. Bij ons komen jullie alles te weten over het grootste clubtoernooi ter wereld!
 
Groep F is één van de aantrekkelijkste poules van de eerste ronde. Met Barcelona – AC Milan heeft het misschien zelfs de mooiste wedstrijd van de hele ronde. Ook Shaktar Donetsk en Celtic Glasgow strijden mee om de kwalificatie. Dat belooft!
 
FC Barcelona heeft er twee dramatische seizoenen opzitten. In 2003 kon het zich pas in extremis kwalificeren voor de UEFA-Beker en ook vorig seizoen liep de kwalificatie niet van een leien dakje. De Catalanen namen immers een desastreuze start in de eigen competitie. In de laatste maanden wist men dat nog knap recht te zetten. Men stak in extremis Deportivo La Coruña en Real Madrid voorbij en nam zo het stekje van vice-kampioen in beslag. Op de transfermarkt was Barça afgelopen seizoen erg actief. Men haalde met Giuly, Deco, Eto’o en Larsson heel wat kwaliteit in. Aan de Nederlandse periode komt voorlopig een eind, want Kluivert, Reiziger, Cocu, Overmars en Davids verlaten Camp Nou. De Brazilianen nemen hun plaats in, want naast sterspeler Ronaldinho vervoegen nu ook Silvinho, Belletti en Edmilson de Catalaanse selectie. Ondertussen vertrokken ook Luis Garcia, Oscar Lopez, Recber Rüstu en Luis Enrique. Ook Javier Saviola vertrok in extremis. Hij ging naar AS Monaco.
 
FC Shaktar Donetsk zou wel eens voor vuurwerk kunnen zorgen in deze Champions League. Trond Sollied zei na de uitschakeling van Club Brugge dat Shaktar elk team in Europa aankon. In een poule met AC Milan en Barcelona wordt het echter heel moeilijk. Toch vallen de Oekraïners niet te onderschatten. Trainer Lucescu beschikt met Aghahowa, Bradao en Marica over enkele razendsnelle spitsen die ook Europese topteams zouden kunnen pijn doen. Het gebrek aan Europese ervaring zou Shaktar, vooral buitenshuis, wel eens heel zuur kunnen opbreken.
 
Hoe je het ook draait of keert: AC Milan is zonder de minste twijfel weer één van de topfavorieten om de eindzege binnen te halen. De Italiaanse kampioen behield grotendeels haar team en slaagde er bovendien in om enkele versterkingen door te voeren. Zo trok men met Jaap Stam en Hernan Crespo twee toppers van formaat aan. Minder bekend is Dhorasoo, die overkwam van Olympique Lyonnais. Enkel bankzitters Fernando Redondo en Martin Laursen vertrokken. Laat er geen twijfel over bestaan: AC Milan (en dan vooral topscorer Andriy Shevchenko) is er klaar voor.
 
Celtic Glasgow is er uiteraard opnieuw bij. De Schotten zijn – gezien hun zwakke competitie – elk jaar quasi zeker van kwalificatie voor de (voorrondes van) de Champions League. Tegelijk is hun zwakke competitie ook een enorm nadeel, want het ontbreekt de Schotse kampioen zo aan serieus wat topmatchritme. Voor Celtic wordt het echter heel wat moeilijker dan de vorige seizoenen: met Henrik Larsson liet men immers een klepper van formaat vertrekken. Het wordt afwachten wie nu voor de goals moet zorgen op Celtic Park. Ook Johan Mjallby en Liam Miller verlieten Glasgow. Gelukkig kon men ook spelers aantrekken, met Juninho van Middlesbrough als grootste naam. Thuis kan Celtic iedereen aan, maar uit bakken The Boys er vaak niks van.

Morgen ontvangt Celtic trouwens meteen een oude bekende. Ex-topscorer Henrik Larsson komt immers met zijn nieuwe team Barcelona op bezoek. Een pittig duel, want vorig seizoen stonden beide teams al in de vierde ronde van de UEFA-beker tegen over elkaar. Na een bikkelharde partij in Celtic Park won de thuisploeg met 1-0. Barcelona kon dat kleine verschil niet meer goedmaken in de terugmatch. Frank Rijkaard zal zijn mannen dus niet moeten motiveren voor de openingswedstrijd.
 
AC Milan start de Champions League dan weer met een moeilijke uitwedstrijd. Geen enkele speler speelt immers graag in de hel van Donetsk. Behalve Andriy Shevchenko dan. De ster van Milan keert immers terug naar zijn geboorteland, al zal Shaktar nooit zijn favoriete club geweest zijn. In zijn jonge tijd speelde de spits immers bij aartsrivaal Dynamo Kiev. Van een pittig duel gesproken!
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties