Groep D: Senegal verliest, maar dankt Ghana

Kristof Blomme

Nigeria won ook de laatste groepswedstrijd op de Afrika Cup. Nu werd Senegal met 2-1 verslagen. Ghana had hierdoor genoeg aan één punt tegen Zimbabwe, de laatste in de stand. De Ghanezen gingen echter de boot in, waardoor Senegal zich alsnog nipt kon plaatsen.

Nigeria - Senegal 2-1

Nigeria plaatste zich gemakkelijk voor de kwartfinales op de Afrika Cup. De Super Eagles wonnen al hun partijen. Ook de laatste match tegen Senegal werd winnend afgesloten. De eerste helft was de wil om te winnen groter bij Senegal. Logisch, want Nigeria had genoeg aan één punt om zich te plaatsen. Diatta kon de Senegalezen bijna op voorsprong brengen. Helemaal vrijstaand kopte hij nog naast. Vlak voor de pauze ontstond er voor het Nigeriaanse doel een heuse scrimmage. De bal ging twee keer op de paal, maar gescoord werd er niet.

Na de koffie kwam Senegal verdiend op voorsprong. Souleymane Camara kreeg de bal tegen de touwen. Bij Nigeria, dat nu moest komen, kwam Nwankwo Kanu op het veld. In de laatste tien minuten slaagde het er nog in, de achterstand om te buigen. Tien minuten voor tijd zette Martins, spits bij Inter Milaan, de gelijkmaker op het bord. Twee minuten voor het einde profiteerde opnieuw Martins van een fout in de Senegalese defensie. Voor Senegal was het toen bang afwachten.

Ghana - Zimbabwe 1-2

Een overwinning van Ghana leek vooraf een zekerheid tegen Zimbabwe. De Zimbabwanen hadden al twee keer verloren en lieten in die partijen een heel zwakke indruk. Nu was het echter Ghana dat zich liet verrassen. Na een uur spelen zette Chimedza, ex-Germinal Beerschot, zijn ploeg op voorsprong na een afgeweken bal. Vijf minuten later was het drama compleet voor Ghana. Mwaruwari, de nieuwe aanvaller van Portsmouth, verdubbelde de voorsprong van Zimbabwe. De Ghanezen reageerden nog via Adamu, maar het was te laat.