Verrassende eerste speeldag op Africa Cup

Philippe Crols
| 2 reacties

Op de Africa Cup hebben alle landen, op Ghana na, een wedstrijd gespeeld. Dat is op zich geen nieuws, maar als we de resultaten eventjes overlopen, fronsen we toch de wenkbrauwen.

De Africa Cup begon al ongewoon door de aanslag op de spelersbus van Togo. Dat land besloot uiteindelijk niet deel te nemen aan het toernooi. Het was het begin van een heleboel vreemde ontwikkelingen.

De openingswedstrijd tussen gastland Angola en Mali was tot minuut 79 een totale walkover voor Angola. Het stond toen 4-0. Uiteindelijk sleepte Mali nog een 4-4-gelijkspel uit de brand. De drie laatste doelpunten vielen in minuten 88, 93 en 95.

WK-ganger zwaar onderuit

Ook verrassingen op dag twee. Algerije, 26ste op de FIFA-ranking en straks aanwezig op het WK, startte als grote favoriet aan zijn wedstrijd tegen Malawi, de 99ste van de wereld. Groot was dan ook de verbazing bij de waarnemers toen Malawi met 3-0 zegevierde. Later die dag kwam favoriet Ivoorkust niet verder dan een 0-0-gelijkspel tegen Burkina Faso. Ivoorkust kreeg heel wat kansen, maar de ploeg van Moumouni Dagano (ex-Germinal Beerschot en ex-Genk) bleef overeind.

Dag drie is de vreemde eend in de bijt. Nigeria verloor met 3-1 van Egypte, waar ex-Anderlechtspeler Ahmed Hassan scoorde. Mozambique en Benin hielden elkaar in evenwicht (2-2). Niet echt ongewone resultaten.

Een dag later wel opnieuw suspens. Dat Tunesië punten verloor tegen Zambia (1-1) is misschien niet zo'n grote verrassing. De 0-1-zege van Gabon (48ste in de wereld) tegen Kameroen (11de op de FIFA-ranking) is dat des te meer.

Op elk groot toernooi gebeuren er wel enkele vreemde dingen, maar hetgeen gebeurd is tijdens de eerste speeldag op de Africa Cup is wel bijzonder opvallend. Benieuwd of deze trend zich voortzet in het verdere verloop van het tornooi.