Factcheck: kunnen we ooit aanspraak maken op twee Belgische ploegen in de Champions League?

Redactie
| 10 reacties
Factcheck: kunnen we ooit aanspraak maken op twee Belgische ploegen in de Champions League?
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Als klein voetballandje is het voor België al een succes om één rechtstreekse deelnemer in de Champions League te hebben en één die aan de voorrondes mag meedoen. Toch waren er lezers die zich afvroegen of en hoe we ooit met twee rechtstreeks in de CL zouden kunnen komen? We zochten het uit!

Om te beginnen: de toplanden hebben het plan opgevat om de ploegen uit de kleinere competities te beperken in Europa's mooiste competitie. Die denkpiste zou de kansen voor de Belgen nóg kleiner kunnen maken.

Maar zelfs zonder die eventuele nieuwe regel wordt het voor België moeilijk om ooit met twee rechtstreeks naar de poules van de Champions League te gaan. Enkel de top-6 op de UEFA-ranglijst mag namelijk twee ploegen rechtstreeks inschrijven.

Spanje, Duitsland, Engeland, Italië, Frankrijk en Rusland staan momenteel in die top-6. Ook Portugal en zelfs Oekräine staan nog lichtjaren voor ons. Als je ziet dat Spanje in jaren met meerdere teams in de finales van de Champions League ook 'amper' op 20 punten komt voor dat jaar, dan kan je op een of twee jaar de afstand niet dichtfietsen.

Is er dan geen enkele mogelijkheid? Zeg nooit nooit aldus het credo. Als we dit seizoen én de komende twee seizoenen met verschillende clubs doorstoten tot de kwartfinales of verder én gemiddeld genomen zolang mogelijk doorbekeren met alle ploegen, dan kunnen we wel richting de top-6 denken. Maar makkelijk? Zeker niet!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 02/06 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties