Onderzoeksjournalist legt tot in de puntjes uit hoe fiscale fraude in het voetbal werkt (en hoe het tot matchfixing leidt)
Foto: © photonews
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Veel mensen vragen zich af hoe men nu eigenlijk zwart geld witwast in het voetbal. Onderzoeksjournalist Declan Hill spendeerde zijn carrière aan het onderzoeken van matchfixing en fraude. Hij weet dus ook hoe het werkt.
Hoe ontwijk je nu eigenlijk de Belgische belastingen en hoe laat je geld in je eigen zak vloeien? "Knoeien met transferwaardes: daarmee begint het. Dat is de eenvoudigste manier om geld te verduisteren, een methode die 100 procent eigen is aan het voetbal. Club A koopt een speler van club B", legt de Canadees uit in S/V Magazine.
"Club A beweert 5 miljoen te betalen en schrijft dat bedrag uit de boekhouding. Club B krijgt in werkelijkheid 3 miljoen, wat niet erg is, want die som werd ook afgesproken. De overgebleven 2 miljoen verstoppen ze op buitenlandse rekeningen, bij voorkeur offshore."
Van fraude naar matchfixing
"In het Belgische dossier is er een slush fund opgezet, een zwarte kas die in eerste instantie dient om tussenpersonen te verrijken, al gaat een wezenlijk deel uiteraard naar medeplichtigen binnen de clubs."
En zo komen we tot matchfixing. "Zo'n zwarte kas leent zich uitstekend om zaken te doen die het daglicht niet verdragen. Bijvoorbeeld om club A kampioen te maken of club B voor degradatie te behoeden. Het begint met verduistering en eindigt met matchfixing: dat patroon duikt wereldwijd op."
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief