FT Antwerpen gaat op zoek naar eigen Barcelona

Steurbaut Kersten
| 8 reacties
FT Antwerpen gaat op zoek naar eigen Barcelona
Foto: © SC

Wat Germinal Beerschot – binnenkort Beerschot AC – en Antwerp FC al jaren tevergeefs proberen te verwezenlijken, is wel gelukt binnen het zaalvoetbal. Twee jaar geleden bundelden eersteklassers Edegem en Antwerpen de krachten om een heuse Belgische topclub te worden in de brede zin v

FT Antwerpen veroverde eind vorige maand de beker van België door het ongenaakbaar geachte Chatelineau af te troeven, na strafschoppen. “Voor ons is dit ook een interne overwinning”, onderstreept voorzitter Jean Verlaet.

Wij-gevoel
“Het aangaan van een fusie en het kneden van een nieuw geheel is niet eenvoudig. In dit proces moet je rekening houden met de eigen accenten van beide clubs en met de kleine gevoeligheden. Je moet afrekenen met het wij/zij gevoel. Na de bekerzege heerst er eindelijk een heerlijk wij-gevoel.”

En op dat wij-gevoel wil Verlaet verder bouwen om FT Antwerpen te laten uitgroeien tot de absolute Belgische top. De kersverse voorzitter heeft in de bedrijfswereld ervaring opgedaan als belastingsadviseur en wil ook FT Antwerpen leiden als een echt bedrijf. “De tijd dat de voorzitter de geldschieter is, die is voorbij. En we willen de clubnaam ook niet meer linken aan een sponsor. De naam FT Antwerpen, dat moet centraal staan binnen onze marketing, dat moet onze kracht worden.”

“We willen ook onze eigen Antwerpse identiteit behouden. Slechts twee spelers binnen de A-kern komen niet uit de eigen jeugdwerking. Waarom buitenlandse spelers gaan halen als hier zowel potentieel aanwezig is? Spelers en toeschouwers uit een zelfde regio die met fierheid de naam van Antwerpen dragen, dan pas vormt je echt een geheel. Dat zie je niet in het veldvoetbal.”

Karim Bachar moet in dat proces een sleutelfiguur worden. De 35-jarige zaalvoetballer maakte dit seizoen maar liefst 52 doelpunten en staat momenteel in voor de jeugdcoördinatie bij FT Antwerpen. De cruciale elementen bij de keuze van spelers zijn hun balvaardig, discipline en respect. De belangrijkste uitdaging voor de jonge spelers bestaat erin een zeer groot technisch vermogen, zaalvoetbalinstinct, te koppelen met tactisch inzicht, zaalvoetbalverstand.

Schreeuw om aandacht
Verlaet, die een nieuwe Raad van Bestuur en een adviesorgaan met mensen uit de bedrijfswereld aanstelde, wil ook meer aandacht voor het zaalvoetbal. Daarvoor heeft hij een opvallend plan. “Waarom zouden de mensen niet gratis onze wedstrijden kunnen bijwonen. We lokken nu al gemiddeld achthonderd toeschouwers, wat lang niet slecht is, maar als je vierduizend mensen kan lokken, wordt het ook een pak interessanter voor potentiële sponsors. In ons groeiproces naar meer, naar beter zal ook het aspect infrastructuur een cruciale rol spelen. Waarom niet dromen van een volle Lotto Arena Hall of een andere moderne sporthal waar je in optimale omstandigheden sponsors, hun genodigden en toeschouwers kunt ontvangen.”

Maar ook de media-aandacht moet verbeteren. “We hebben een sterk product”, klinkt Verlaet zelfzeker. “Vergelijk zaalvoetbal gerust met het veldrijden. Kort en attractief. Tien jaar geleden was er weinig belangstelling voor het veldrijden en nu moet iedereen het gezien hebben. En als wij meer toeschouwers lokken, zal de mediabelangstelling vanzelf komen.”

Een andere piste om de belangstelling voor het zaalvoetbal te vergroten, is één gemeenschappelijke  Antwerpse club over de sporttakken heen. “Vergelijk het met Real Madrid of FC Barcelona”, poneert Verlaet. “Zij hebben ook ploegen in andere sporttakken. Als we de krachten bundelen, komen er financieel grotere budgetten vrij. Nu kijkt iedereen nog te veel naar zichzelf. En vooral het verschil tussen het veldvoetbal en de zaalsporten is te groot.”

Lastige vlieg
“Ik ben ook voor een samenwerking met de Antwerpse veldvoetbalclubs. Waarom geen gemeenschappelijk projecten opstarten en zien waar wij samen kunnen werken? Maar vanuit het veldvoetbal heerst er een te hautaine houding tegenover de zaal. Tot op heden is er nog nooit echt op een constructieve manier gesproken. En ook vanuit de voetbalbond zou er wat meer samenwerking mogen komen. Nu behandelen ze ons soms nog als een lastige vlieg.”

Verlaet hoopt dat de volgende dagen nog leuk worden met de aanvang van de playoffs. “Eerst Charleroi uitschakelen is de boodschap en dan de finale, vermoedelijk tegen Chatelineau. De eerste prijs, de beker van België, is binnen en nu met z’n allen ertegenaan voor de dubbel. Dit zou pas echt kicken zijn” aldus de nieuwe voorzitter. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties