EK -21: Het bevoorrechte Oranje-gevoel

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
EK -21: Het bevoorrechte Oranje-gevoel
Foto: © SC

Vanuit Heerenveen    

‘Voetbal is oorlog!’ We citeren Rinus Michiels enkele dagen voor het WK 1974 in Duitsland. Uiteraard had De Generaal gelijk want op techniek alleen pak je geen grote prijzen. Bij de supporters van Nederland is het nog veel meer dan dat. Een wedstrijd van da nationale ploeg brengt bij onze noorderburen het Oranje-gevoel naar boven. Niemand ziet tegenwoordig nog op van oranje geschilderde huizen of grazende koeien in een oranje outfit. Maar wat houdt dat Oranje-gevoel nu juist in?
 
Enkele uren voor Nederland – Israël wordt een tip van de sluier opgelicht. Heerenveen city verwelkomt je met een met trots gezongen Wilhelmus van Oranje. “Een kuddegevoel, een gevoel van samenhorigheid”, wordt achteraf bevestigd. “Samen zijn, gezellig een pintje drinken. We maken er een echt feest van. Voor ons is het carnaval.” Zelfs Heerenveen, dat er niet om bekend staat nationaal gezind te zijn, doet er alles aan om het gezellig te maken.”
 
Sommigen gaan nog een stapje verder: “Het is een heel gelukkig gevoel want je bent een bevoorrecht mens omdat je een Nederlander bent.” De oranje kleuren zijn een herkenningsmiddel. “We drukken op deze manier uit dat we er echt voor gaan. Dat we onze straten volledig oranje kleuren, hoort er gewoon bij. De meeste landen hebben zo’n gevoel, wij uiten dat alleen op een andere manier.”

















Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties