Word fan! 1851

Wedstrijden KAA Gent

Volledige kalender

Laatste voetbalnieuws

Meer nieuws

Geschiedenis

Officieel werd de club opgericht op 1 januari 1864 maar pas vanaf 1891 ontstond La Gantoise. Het was echter meer dan een voetbalclub, uit deze vereniging ontstond de huidige atletiekclub AA Gent. In de beginjaren speelde de club vooral in de lagere reeksen van het Belgische voetbal en promoveerde een eerste keer naar de hoogste divisie in 1913. Een jaar later kreeg de konklijke titel en heette ze Association Royale Athlétique La Gantoise.

In 1920 verhuisde de voetbalclub naar het Jules Ottenstadion, waar het tot 2013 zou spelen. Lang was Gent een grijze muis in eerste klasse die zelfs af en toe naar de tweede klasse zakte. Pas in 1964 won de club zijn eerste grote prijs met de beker van België. Het leverde een plek op in de beker voor bekerwinnaars, waar het in de eerste ronde werd uitgeschakeld door West Ham United. In 1967, twee jaar na de Europese campagne, zakte Gent naar twee klasse om een jaar later weer naar eerste te promoveren.

In 1971 veranderde de naam naar KAA Gent, maar het was het begin van een slecht decennium waarin de Oost-Vlamingen zelfs even in derde klasse terecht kwamen. Pas in 1980 geraakte Gent terug in eerste klasse en ging het terug goed. Vier jaar later werd opnieuw de beker van België gewonnen.

In ’91 werd Gent derde met spelers als Eric Viscaal en Erwin Vandenbergh. De Gentenaren speelden het jaar daarop Europees en schopten het in de UEFA cup tot de kwartfinale, waar Ajax hen uitschakelden. Het bleef wel met ups en downs gaan want na een paar jaar nipte redding speelde Gent weer Europees in 1999/2000 onder Trond Sollied. Na nog enkele bekerfinales en een bekerwinst in 2010 kwam het echte hoogtepunt van de Gentse geschiedenis pas later.

Vanaf 2013 voetbalde Gent in een fonkelnieuw stadion, de Ghelamco Arena. Het stadion is volgens velen het modernste van heel België. En succes bleef niet uit. In 2015, onder trainer Hein Vanhaezebrouck, werd Gent voor de allereerste keer kampioen na een 2-0-zege tegen Standard met goals van Sven Kums en Renato Neto. Het was de allereerste landstitel voor de Buffalo’s. Het jaar erop speelden ze ook een schitterende campagne in Champions League. Ze overleefden de groepsfase met Valencia, Zenit Sint-Petersburg en Lyon. Uitendelijk strandden ze tegen Wolfsburg.

In de jaren nadien is het voor de Buffalo's strijden in de subtop geweest. Ze haalden in 2019 de finale van de Beker van België, maar die draaide uit op een blamage. De ploeg van Jess Thorup verloor met 1-2 van KV Mechelen, dat in dat seizoen nog in 1B actief was. Na het terughalen van succescoach Hein Vanhaezebrouck was het wel nog eens prijs in de beker. In 2022 schakelde Gent op weg naar de finale rivaal Club Brugge uit door met 0-3 te zegevieren in het Jan Breydelstadion. De finale tegen Anderlecht baarde een muis, maar Davy Roef ontpopte zich tot Gentse held in de strafschoppenreeks. Een jaar later liep Gent dan weer een sportief drama op. Een ticket voor de Champions' play-offs lag voor het grijpen, maar verloor thuis van KVO, dat al zeker was van degradatie. De Europe play-offs werden wel voor het derde jaar op rij gewonnen.

Het sterke duo De Witte - Louwagie zwaait al jaren de plak, al hebben beide heren inmiddels ook wel beslist om  af te bouwen. Er werden dus nieuwe investeerders gezocht. In die zoektocht zijn ze uitgekomen bij Sam Baro, die ondertussen de nieuwe eigenaar geworden is van KAA Gent.

Gent won alles samen vier bekerfinales, één landstitel en één Belgische supercup.

Info KAA Gent

Volledige naam: Koninklijke Atletiek Associatie Gent
Nummer: 7
Opgericht: 1890
Aansluitingsjaar: 1896
Stadion: Ghelamco Arena (Arteveldestadion)
Website: www.kaagent.be
E-mail: info@kaagent.be
Telefoon: 09/230.66.10
Sponsors: VDK Bank, Ghelamco, Napoleon Games, Baloise
Budget: 40.000.000 €
Bijnamen: Buffalo's

Spelers