Word fan! 1308

Champions League 2023/2024 (Europa)

De Champions League is het belangrijkste internationale voetbaltoernooi voor de beste clubs in Europa. Voetbalkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in de Champions League.

Het kampioenenbal, zoals dit ook wel wordt genoemd, wordt georganiseerd door de UEFA en bestaat sinds 1992 onder de naam Champions League. Voordien stond het toernooi gekend als de Europacup I, oftewel de beker der landskampioenen. Ondertussen zijn het niet enkel landskampioenen die hieraan kunnen meedoen. De ploegen die zich op de bovenste plaatsen nestelen in hun nationale competitie, maken kans op deelname aan de Champions League. De grootste voetballanden mogen de meeste deelnemers leveren.

32 ploegen in groepsfase

De eerste ronde bestaat uit een groepsfase, waarin de 32 deelnemende ploegen onderverdeeld worden in poules van vier. De beste twee uit elke groep stoten door naar de achtste finales. In die achtste finales begint de knock-outfase, met telkens heen-en terugwedstrijden. De finale wordt dan weer afgewerkt in één wedstrijd, op een vooraf bepaalde locatie. De winnaar van de Champions League plaatst zich ook voor het WK voor clubs en speelt in het volgende seizoen ook de UEFA Super Cup tegen de winnaar van de Europa League.

City en De Bruyne titelverdediger

De Champions League 2023/2024 is de 69ste editie van het toernooi dat garant staat voor het hoogste niveau in Europa. Het is de 32ste editie sinds de naamsverandering. De finale zal op 1 juni 2024 gespeeld worden op Wembley. De titelverdediger is Manchester City, dat vorig seizoen Inter klopte in de eindstrijd met 1-0. Sinds die dag mag ook Kevin De Bruyne zich winnaar van de Champions League noemen. Ondertussen speelt met Jérémy Doku  nog een Belg bij Man City.

Antwerp enige Belgische deelnemer

Met landskampioen Antwerp is er dit seizoen één Belgische ploeg actief in de Champions League. Dat was vooraf geen zekerheid, want Antwerp moest in de laatste voorronde al in actie komen. Dat deed het met succes tegen AEK Athene. In het hoofdtoernooi is Antwerp ondergebracht in groep H, met Barcelona, Porto en Shakhtar Donetsk als tegenstanders. Ook RC Genk had zich via de kwalificatieronden naar het kampioenenbal kunnen spelen, maar dat verslikte zich al snel in Servette.

Kalender Champions League 2023/2024

Groepen Champions League

Laatste nieuws uit Champions League

Meer nieuws

Groepen Champions League