Word fan! 259

Wedstrijden Union SG

Volledige kalender

Laatste voetbalnieuws

Meer nieuws

Geschiedenis

In 1987 werd de club opgericht en kreeg het stamnummer 10 toegewezen. Als echte traditieclub stootte het al snel door naar de hoogste voetbalklasse (1902). Slechts twee jaar later was de eerste landstitel een feit. De club was in die tijd ook hofleverancier voor de Rode Duivels, er werden minstens zes Brusselaars per interland opgeroepen. Union was een echte grootmacht en haalde de volgende jaren nog drie kampioenschappen. Het ging zelfs zo snel dat het in zeven jaar liefst zes titels behaalde (1904-1910), ongezien in het Belgische voetbal.

De ploeg werd in 1913 opnieuw kampioen maar werd van professionalisme beschuldigd. Het zou premies betalen aan spelers, iets wat illegaal was in die tijd. Hoe tijden kunnen veranderen… Stadsgenoot Daring Club weigerde echter de titel op een andere manier dan op het veld te winnen en dus behield Union de trofee. Vlak voor de Eerste Wereldoorlog won de club ook nog twee Belgische bekers (1913 en 1914).

Na de oorlog verhuisden de Brusselaars naar een nieuw stadion, het Dudenpark. Ook daar ging het vieren van prijzen duchtig door: Union bracht zijn totaal tot acht landstitels in 1923. De jaren daarna zakte de ploeg weg in het klassement en moest zelfs vechten tegen degradatie.

Het begin van de jaren ’30 luidde weer een periode van hoogconjunctuur in, Union pakte drie titels op rij tussen 1933 en 1935. Daarnaast zette het een uniek record neer door 60 thuiswedstrijd ongeslagen te blijven en kreeg de ploeg de bijnaam Union 60.

Vanaf dan waren de grote successen over voor de traditieclub. De voetbalwereld werd steeds professioneler, maar Union volgde niet mee. Het verloor zijn dominantie in de hoofdstad stilaan aan Anderlecht. In 1494 gebeurde dan het ondenkbare, de elfvoudige landskampioen degradeerde naar de tweede klasse. De club kwam nog wel terug op het hoogste niveau, maar kon op nationaal niveau geen potten meer breken. In Europa ging het wel goed. Bij hun eerste deelname (1959/1960) aan de Beker der Jaarbeurssteden geraakten de Brusselaars tot in de halve finale nadat ze onder meer AS Roma uitschakelden.

In 1973 degradeerde Union vanuit eerste klasse. Het ging bergaf met de club en het speelde zelfs een paar jaar in vierde klasse. Dankzij twee opeenvolgende titels in '83 en '84 maakte Union weer de sprong van vierde naar tweede klasse. Op dat niveau was de Unionisten slechts een avontuur van een paar jaar gegund. Vanaf '86 speelde Union tien jaar onafgebroken in derde klasse. Na één jaartje tweede volgde dan nog eens zeven seizoenen in derde. Pas in 2004 kon dan weer in tweede gespeeld gaan worden. Onder meer Alex Czerniatynski passeerde er de revue als coach. In 2008 zakte Union weer een reeks. In 2013 bleef de club nipt gespaard van degradatie door onregelmatigheden bij reeksgenoot KVK Tienen. De volgende seizoenen draaide het veel beter en een derde plek volstond in 2015 voor de promotie, omdat de nummers 1 en 2 geen licentieaanvraag indienden.

Een positieve tendens was ingezet, nog meer nadat Tony Bloom in de zomer van 2018 de nieuwe eigenaar van de club werd. De Brit was ook al eigenaar van Brighton & Hove Albion. Zijn komst betekenden dat de ambities bij USG weer oplaaiden. Onder meer met een bekersprookje, waarbij Union als tweedeklasser grote broer Anderlecht een ruime 0-3 aansmeerde en Genk uitschakelde na strafschoppen, dat uiteindelijk strandde in de halve finales. In 1B was het nog een paar jaar net niet, maar in maart 2021 dwong Union tegen RWDM wel de promotie af. De geelblauwen gingen voor het eerst in 48 jaar weer in de hoogste afdeling spelen.

Daar stopte de opmars van Union niet. Het werd als promovendus zowaar herfstkampioen en moest zich enkel door een gebrek aan efficiëntie in de play-offs in de titelstrijd gewonnen geven. Union was wel een hele mooie vicekampioen en strandde in het volgende seizoen op slechts enkele minuten van de titel. Daar kwam nog eens een geweldige Europese campagne bovenop, die Union tot in de kwartfinales van de Europa League bracht. Ook in het seizoen 2023-2024 draait het mee aan de top. 

Met elf landstitels en twee Belgische bekers is Union één van de succesvolste clubs van het land. De laatste prijs dateert al van 1935, maar Union was de voorbije seizoen wel al een paar keer dicht bij een nieuwe trofee.

Info Union SG

Volledige naam: Royale Union Saint-Gilloise
Nummer: 10
Opgericht: 1897
Aansluitingsjaar: 1897
Stadion: Joseph Marien stadion
Website: www.rusg.be
E-mail: rusg@rusg.be
Telefoon: 02/544.03.16
Sponsors: Fédérale Assurance, Décathlon, Coca-Cola
Budget: 10.000.000 €
Bijnamen: les Unionistes

Spelers