Word fan! 600

Wedstrijden Cercle Brugge

Volledige kalender

Laatste voetbalnieuws

Meer nieuws

Geschiedenis

Cercle Sportif Brugeois, zoals de club origineel heette, werd opgericht in 1899 en draagt het stamnummer 12. De groen-zwarte vereniging speelde in zijn beginperiode meteen op het hoogste niveau en ondanks dat het veelal een middenmoter was, slaagde het er in 1911 in om als eerste Vlaamse club de landstitel te veroveren. Later, in 1924, kreeg de ploeg de koninklijke titel en veranderde de naam naar Royal Cercle Sportif Brugeois.

Drie jaar later volgde de dubbel voor de Vereniging, zowel de titel als de beker werden binnengerijfd. In 1930 volgde de derde en voorlopig laatste titel. Vanaf dan ging het stilaan bergaf en in ’36 degradeerden de Bruggelingen na een voorlaatste plaats in het klassement.

Na enkele magere jaren, waarin de ploeg voortdurend schommelde tussen eerste en tweede klasse, werd Cercle in 1952 zelfs veroordeeld tot derde klasse. Het duurde uiteindelijk vijftien jaar tot groen-zwart weer op het hoogste niveau mocht spelen.

Opnieuw liep het niet vlot en degradeerde de ploeg in 1966 terug naar het vagevuur van tweede. Erger nog was de betrokkenheid van de Vereniging in een omkoopschandaal, waardoor Cercle naar derde klasse werd verwezen. Het duurde maar vijf jaar voor ze terug op het hoogste niveau speelden na de omkoopaffaire.

Deze keer bleef de ploeg een kwarteeuw onafgebroken, met uitzondering van één seizoen in 1979, voetballen in eerste klasse. Cercle was dan wel een middenmoter, maar haalde in de beker van België enkele successen. In 1985 won het de finale van Beveren en een jaar later haalden het opnieuw de finale, maar bleek stadsgenoot Club Brugge te sterk. Het mocht zo ook proeven van Europees voetbal, al ging het in de eerste ronde tegen Dynamo Dresden meteen fout.

De jaren ’90 waren een moeilijke periode voor groen-zwart. Het speelde in ’96 nog wel een bekerfinale, alweer verloren van Club, maar zakte een jaar later naar tweede klasse. Na zes seizoenen slaagde de ploeg erin om promotie af te dwingen. In de jaren die volgden passeerden onder meer Harm van Veldhoven en Glen de Boeck de revue als trainer. Vooral die laatste haalde succes en werd vierde in 2008. In 2015 zakte de ploeg naar tweede klasse en op dat niveau kon het zich de eerste twee jaar pas redden op de voorlaatste speeldag. 

Een nieuw tijdperk werd ingeluid in mei 2017, want toen kocht de Franse club AS Monaco een meerderheid van de aandelen van de cvba. Sindsdien zwaaien de Monegasken de plak en worden geregeld spelers van Monaco uitgeleend aan Cercle. In het seizoen na de overname verwezenlijkt Cercle meteen de promotie onder trainer Frank Vercauteren. Het rekent in de promotiefinale af met Beerschot Wilrijk. In de eerstvolgende jaren is het aanvankelijk nog strijden voor het behoud, maar onder Thalhammer en later onder Muslic verwerft de Vereniging steeds meer een identiteit met een systeem van enorme pressing. Het levert ook op, want in het seizoen 2022-2023 haalt Cercle voor het eerst de Europe play-offs. Het eindigt in deze play-offs zelfs tweede, wat overeenkomt met een zesde plek in de totaalstand. 

Op het palmares van Cercle staan drie landstitels en twee Belgische bekers. Toch is het al meer dan 30 jaar geleden de Vereniging een trofee pakte.

Info Cercle Brugge

Volledige naam: Cercle Brugge K.S.V.
Kleuren: 🟢⚫
Nummer: 12
Opgericht: 1899
Aansluitingsjaar: 1900
Stadion: Jan Breydel
Website: www.cerclebrugge.be
E-mail: secretariaat@cerclebrugge.be
Telefoon: 050 38 91 93
Sponsors: Napoleon Games, Vaillant, Liantis, Kappa
Budget: ± 15.000.000 €
Bijnamen: Groen & Zwart

Spelers