Word fan! 493

Wedstrijden OH Leuven

Volledige kalender

Laatste voetbalnieuws

Meer nieuws

Geschiedenis

Oud-Heverlee Leuven is een fusieploeg die in 2002 ontstond na het samensmelten van Stade Leuven, Daring Club Leuven en Zwarte Duivels Oud-Heverlee. Het stamnummer 6142 is overgenomen van die laatste.

Na jaren van miserie in het Leuvense voetbal werd er op 27 maart 2002 gefusioneerd en werden ook de namen samengevoegd tot Oud-Heverlee Leuven. De club startte in derde klasse en speelde in zwart-rood-groene truitjes. In 2005 dwong het promotie af nadat de eindronde werd gewonnen. François Sterchele speelde een cruciale rol met twee doelpunten in de beslissende wedstrijd tegen Visé.

In het seizoen 2010/2011 werd OHL kampioen en promoveerde er voor het eerst in 60 jaar weer een team uit het Leuvense naar de hoogste klasse. Onder meer Bjorn Ruytinx speelde in die ploeg. Het avontuur op het hoogste niveau duurde uiteindelijk tot 2014, toen de Leuvenaren degradeerden na de eindronde. Gelukkig voor hen duurde het slechts één jaar om opnieuw te promoveren, de mannen van Jacky Mathijssen wonnen de eindronde na een 0-1-zege op Eupen.

Het volgende seizoen was er één met ups en veel down. Het begon dramatisch en Mathijssen werd ontslagen. Emilio Ferrera nam over maar kon OHL niet in eerste houden. Ondanks talentvolle spelers als John Bostock, Yohan Croizet en Leandro Trossard kon Leuven geen puntje pakken op de laatste speeldag tegen Club Brugge en zakte zo onherroepelijk terug naar 1B. Er was dat seizoen ook nog een gokschandaal waarbij doelman Rudy Riou en kapitein Romain Reynaud geld inzetten op matchen van de beloften. Uiteindelijk werd er niemand geschorst.

In 2017 werd OHL overgenomen door het Engelse King Power, dat ook eigenaar is van Leicester City. Het bracht ook een naamsverandering van het stadion teweeg: sindsdien staat de thuishaven van de Leuvenaars bekend als het King Power Stadium @Den Dreef. Met de inbreng van nieuwe middelen was de ambitie om zo snel mogelijk te promoveren naar 1A en om daar ook een goed figuur te slaan. Het duurde tot het seizoen 2019-2020 eer die promotie ook een feit was. OHL won de eerste periode en eindigde uiteindelijk als derde. Door de tijdelijke uitbreiding van aantal ploegen in 1A - van 16 naar 18 - kon Leuven zo ook weer op het hoogste niveau gaan spelen. 

In de Jupiler Pro League geraakte OHL verschillende seizoenen na mekaar in de middenmoot verzeild.

OHL heeft enkel titels in de lagere klassen van het voetbal op zijn palmares. Ook van bekerfinales heeft de club nog niet weten te proeven.