Word fan! 522

Wedstrijden KV Kortrijk

Volledige kalender

Laatste voetbalnieuws

Meer nieuws

Geschiedenis

Op 14 maart 1901 werd Sporting Club Kortrijk opgericht en kreeg het stamnummer 19 toegewezen. Vijf jaar later speelde de club al op het hoogste niveau, al duurde het avontuur maar tot 1911. Na omzwervingen in de lagere reeksen fusioneerde de club met FC Courtraisien tot Kortrijk Sport.

Aanvankelijk zorgde dat niet meteen voor grote successen. De club zweefde wat tussen tweede en derde klasse en zakte in 1969 zelfs weg tot de vierde klasse. Twee jaar later volgde opnieuw een fusie tussen Kortrijk Sport en Stade Kortrijk en zag het huidige KV Kortrijk het levenslicht met behoud van het stamnummer 19. De clubkleuren werden rood-wit naar analogie met de stad Kortrijk.

In ’76 zat de ploeg alweer in eerste klasse, amper vijf jaar na de fusie. Na een degradatie en opnieuw een promotie bleef Kortrijk onafgebroken op het hoogste niveau voetballen tot 1992. Maar daarna ging het weer bergaf en kwam KVK zelfs een jaar in derde klasse terecht.

In maart 2001 ging Kortrijk bijna failliet door financiële problemen. Onder leiding van Joseph Alijns kon de ploeg toch nog het seizoen afmaken en overleefde het de geldproblemen. Het promoveerde zelfs in 2004 naar tweede klasse. Drie jaar later kwam Hein Vanhaezebrouck aan als trainer en ging het de goede kant op met KVK. In zijn eerste seizoen bereikte hij de eindronde, al bleef zijn team puntenloos achter. Een jaar later lukte het wel om te promoveren en sindsdien speelt KVK onafgebroken op het hoogste niveau.

Vanhaezebrouck vertrok na één jaar eerste klasse en Georges Leekens nam over. Onder hem eindigde Kortrijk vierde na het reguliere seizoen, het beste resultaat ooit. Later kwam Vanhaezebrouck nog terug als trainer en haalde KVK in 2012 de bekerfinale, die het verloor van Lokeren met 0-1. In 2015 werd de ploeg overgenomen door de Maleisische zakenman Vincent Tan.

Ondanks die overname bleven er ook de jaren nadien twijfels rond de toekomst van Kortrijk. Zo werden er op een bepaald moment fusiegesprekken gehouden met Moeskroen en stond in 2023 een overname door een Amerikaan op til. Telkens ging het niet door. De sportieve resultaten variëren de laatste jaren. In 2015 waren de Kerels nog goed voor een knappe vijfde plaats in de reguliere competitie. Nadien ruilde het de subtop vaak voor de middenmoot en was het zelfs geregeld achterom kijken. 

Kortrijk werd nooit landskampioen of bekerwinnaar. Het haalde een finale in de beker tegen Lokeren (2012) en had datzelfde jaar met Hein Vanhaezbrouck de trainer van het jaar in zijn rangen.

Info KV Kortrijk

Volledige naam: KV Kortrijk
Nummer: 19
Opgericht: 1901
Aansluitingsjaar: 1971
Stadion: Guldensporenstadion
Website: www.kvkortrijk.be
E-mail: secretariaat@kvk.be
Telefoon: 056-37 46 55
Sponsors: AGO Jobs & HR
Budget: 8.000.000 €
Bijnamen: de Kerels

Spelers