EK -21: Verdienstelijk België gelijk tegen Portugal

Vanuit Groningen

België mag terugkijken op een verdienstelijke opener van het EK voor beloften. Tegen Portugal, een team dat hoger aangeschreven staat dan onze nationale beloften bleef het 0-0. België speelde een degelijke wedstrijd, maar creëerde te weinig kansen. Logan Bailly behoedde met een uitstekende redding de Belgen van de nederlaag.

Jean-François de Sart tipte vooraf Portugal als een van de topfavorieten voor de eindzege, maar in hun openingswedstrijd moesten de Belgen nooit onder doen voor het technische vernuft en de individuele acties van de Portugezen. Met een onuitgegeven opstelling  4-2-3-1 in plaats van de verwachte 4-3-3, zaten de Jonge Duivels meteen goed in de wedstrijd en kregen ze via een bedrijvige Kevin Mirallas twee pogingen in drie minuten tijd om de score te openen. De aanvaller van het Franse Lille zag zijn pogingen echter voorlangs en over doel gaan.

Portugal toonde zich achterin onzeker en mocht van geluk spreken dat de laatste pass langs Belgische kant, vooral bij Anthony Vanden Borre die schitterende momenten regelmatig gevolgd zag door te zwak inspelen, bijna nooit haar bestemming bereikte. Vlak voor rust kwamen Maarten Martens  en Jonathan Blondel zeer dicht bij de verdiende openingstreffer maar Martens zag zijn schot geweerd door de Portugese doelman Ribeiro terwijl Blondel er niet in slaagde de bal in de herneming laag te houden.

Langs Portugese kwam  er tijdens de eerste 45 minuten weinig dreiging. De enige pogingen een doelkans waardig dateerden al van de eerste tien minuten via Manuel Fernandes en Yannick Djalo. Het zijnet en Logan Bailly behoedden de Belgen van een vroege achterstand. Het nieuwe wonderkind Nani speelde weinig klaar en liet zich voor rust alleen opmerken in een opstootje met Sebastian Pocognoli. De linksachter van Racing Genk hield samen met zijn medeverdedigers de deur achteraan goed op slot.

Voor de eerste echte uitgespeelde poging tussen de palen was het wachten tot de 63ste minuut wanneer Hugo Almeida zijn kopbal op de vusiten van Bailly zag uiteenspatten. België bleef verdienstelijk spelen, maar slaagde er niet in uitgespeelde kansen te creëren. Mirallas woog op de Portugese verdediging, maar slaagde er op zijn eentje niet in de ban te breken. Net zoals in de eerste helft was de laatste pass net niet goed genoeg.

Naar het einde van de wedstrijd kwam Portugal dreigender voor de dag en leek Manuel Fernandes de winning-goal uit zijn sloffen te toveren. Tot ontgoocheling van de juichende Portugese bank belandde zijn schot aan de verkeerde kant van de paal. Aan Belgische zijde was Marouane Fellaini, verkozen tot speler van de wedstrijd, nog het dichtst bij een doelpunt, maar zijn kopbal miste de goede richting.