Aalesund gaat aan de leiding

viki meeuwis

In de Noorse Tippeligaen stond afgelopen weekend de tweede speeldag op het programma.

Zaterdag vond de partij tussen Stabæk en Vålerenga plaats. Het was vooral Kristofer Hæstad die zich positief liet opmerken in deze wedstrijd. Het was de thuisploeg die het best begon. Fond de vijfentwintigste minuut kreeg Luton Shelton een doelpoging maar bij Stabæk werd die handig weggewerkt. Hæstad slaagde erin om de bal te recupereren en stuurde die vanop twintig meter het doel in. Bij Vålerenga had Mohammed Abdellaoue verschillende goede kansen maar keeper Jon Knudsen was alert.  Amper vijf minuten na de rust wist Pontus Farnerud de bal richting Espen Hoff te spelen die kon op zijn beurt Johan Andersson bereiken die de bal in doel schoot.

Zondag nam Hønefoss het thuis op tegen Aalesund. De bezoekers zetten meteen de toon want al na 40 seconden ging Aalesund op voorsprong via een doelpunt van Demar Phillips. Het duurde even voor de thuisploeg van de verrassing bekomen was maar stillaan kwamen ze toch beter in de wedstrijd. Net voor de pauze wist Phillips de score te verdubbelen.  Aalesund was de betere ploeg en won al bij al verdiend. Met deze zege gaat het ook meteen aan de leiding in de Tippeligaen.

Viking verrast Brann

Zowel Viking als Brann kenden en niet al te beste start van het seizoen. Viking ging vorige week onderuit tegen Vålerenga en Brann geraakte niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen promovendus Haugesund. Beide ploegen hadden dus iets goed te maken. Het was Viking dat het best aan de match begon. Patrik Ingelsten, de Zweed die na een kort avontuur bij SC Heerenveen naar Viking werd gehaald met het doel te scoren, deed in de achtste minuut wat er van hem verwacht werd. Hij kreeg de bal te pakken op een goede tien meter voor doel en stuurde hem trefzeker in doel.  Viking bleek goed op dreef en in de twintigste minuut leverde dat het tweede doelpunt op. Keeper Håkon Opdal wist de bal niet goed genoeg weg te werken en dat was voldoende kans voor Vidar Nesja om de bal in de verste hoek te sturen.  Net voor de pauze wist Alexander Ødegaard de bal met een lob in doel te werken.

Na de rust liet Viking de tegenstander meer in de wedstrijd komen maar Brann speelde te tam om voor gevaar te kunnen zorgen. Het was Birkir Bjarnason die de eindscore op 4-0 vastlegde. Een kwartier voor rust moesten de bezoekers met tien man verder nadat Austin met een rode kaart van het veld moest.

Vorige week verloor Lillestrøm met 3-0 van Aalesund. Dit weekend stond het tegenover Tromsø. Het was dus zaak voor de Kanaries om zich te herpakken en dat gebeurde ook.  Het was vooral het samenspel tussen Arild Sundgot en Anthony Ujah dat resultaat opleverde.  In de zevende minuut wist Ujah de bal verder naar Sundgot te spelen die de bal in de kruising joeg.  Amper zes minuten later was het weer raak, zij het dat het dit keer Sundgot was die Ujah bediende. Halverwege de eerste helft had Ujah nog een kans op doel maar geraakte niet voorbij keeper Sead Ramovic.

Na de rust bleef Lillestrøm greep op de match houden en kreeg de meeste kansen. De beste kans in de tweede helft was echter voor Tromsø. Helge Haugen kon vijf minuten voor tijd uithalen maar de bal kwam op de paal terecht.

Sandefjordbleek ietwat verrassend een maatje te sterk voor Molde. De bezoekers ware nochtans goed begonnen. Net voor het kwartier kon Pape Pate Diouf zich voorbij de verdediging van Sandefjord dribbelen en de bal richting doel sturen. Bugge Pettersen kon redding brengen maar in de rebound wist Hoseth de bal alsnog in doel te krijgen.

Kort na de pauze kwam de thuisploeg opzetten. Zanetti stuurde de bal naar Samir Saric die de bal in doel werkte. Met nog twintig minuten te gaan kwam Sandefjord maar eerst echt los. Eerst wist Rascic de geheel vrijstaande Rune Ertsås te bereiken die niet aarzelde en wist te scoren. Amper een minuut later was het de beurt aan Saric om te scoren na een vrije trap.

De partij tussen Kongsvinger en Odd Grenland eindigde in een 1-2 overwinning voor Grenland. Na de rust kon Magnus Mykklebust op aangeven van Kovacs Odd op voorsprong brengen. In de slotfase kon Hagen de voorsprong uitdiepen tot 0-2. Freid kon in de toegevoegde tijd tegenprikken.

Haugesund en Strømsgodset speelden 2-2 gelijk. Bij de rust stond het 1-1 na doelpunten van Sørum en Berget. Na de pauze wisten Storflor en Nilssen te scoren waardoor beide ploegen een puntje sprokkelden.

Vanavond wordt de partij tussen Rosenborg en Start afgewerkt.