Interview Vanhaezebrouck: "We leggen de lat hoog qua trainingsarbeid"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
Vanhaezebrouck: "We leggen de lat hoog qua trainingsarbeid"
Foto: © SC

Hein Vanhaezebrouck legt er op het trainingskamp in Cielle de pees op bij KV Kortrijk. Conditioneel wil de coach met zijn team een grote stap zetten. Ook voor de nieuwkomers is deze stage erg belangrijk om kennis te maken met de collega's.

Sander De Graeve in Cielle

Er zijn al veel nieuwe gezichten op het trainingskamp, ben je tevreden over de nieuwkomers?

“Er kwamen inderdaad al wat jongens bij. Van de nieuwkomers ontbreekt enkel Benito Raman, hij zit thuis met een besmettelijke virale infectie. Zarko Tomasevic, Ivan Santini, Stijn De Smet, Maxime Channot en Teddy Chevalier zijn hier wel. We zijn nog niet volledig, er moeten nog wat mensen bij. We zijn wel al tevreden met de mensen die er nu zijn.”

Op welke posities moeten er nog versterkingen bijkomen?

“We kijken uit naar pistes die wij kennen. Als die haalbaar worden kunnen we concretiseren. Offensief kwam er al veel bij dus die sector is quasi compleet. Op het middenveld en in de defensie willen we nog wat versterken. Als er zich een opportuniteit aanbiedt kunnen we ook nog voor een doelman gaan. Na nummers één en twee volgen daar namelijk heel jonge jongens.”

Hoe verloopt de integratie van de nieuwelingen?

“Heel goed, we hebben ze in verschillende kamers ingedeeld met wat anciens bij zodat hun integratie vlot verloopt. Nebojsa Pavlovic is verder de ideale man om de twee nieuwe balkanboys de weg te wijzen. Bij hen op de kamer zit dan ook nog Gertjan De Mets voor wat Vlaamse invloeden. Hun kamer staat overigens aan de leiding in de kamercompetitie hier op het trainingskamp dus het loopt vrij goed.”

Hoe belangrijk is deze stage in die integratie?

“Heel erg belangrijk, het is nu de zesde keer dat we hier komen. Ieder jaar opnieuw stellen we vast dat hier de basis gelegd wordt van een solide groep die goed aan elkaar hangt. Iedereen leert hier elkaar echt kennen. Doorgaans komen de spelers trainen en daarna zijn ze weg. Hier zitten ze ook ’s avonds samen en leren ze elkaars interesses kennen. Romain Reynaud heeft vorig jaar deze stage gemist, en dat heeft nog een tijd in de competitie meegespeeld. Nu zie je ook dat hij hier die groep kan meesturen. Daarom is het ook jammer dat Benito er niet kan bijzijn. Zeker dit jaar, omdat we nu ook op het voetbal focussen en de nieuwelingen tactisch bijsturen.”

“Gisteren hebben we voor het eerst een nachtdropping gedaan. Per kamer hebben we ze op een andere plaats afgezet en blijkbaar hebben ze helse toeren meegemaakt. Rémy Pillot staat vol uitslag van brandnetels. Anderen zoals Santini en Pavlovic hebben tientallen paren ogen gezien, sommigen hebben echt schrik gehad, maar in moeilijke momenten leer je elkaar het best kennen. De laatste kamers kwamen pas om 2u30 aan op de bestemming.”

Zijn de nieuwkomers adequate vervangers voor wie er vertrok? Iemand die naar Benfica vertrekt vervang je natuurlijk niet zomaar…

“Daar is het nog veel te vroeg voor. Aan Mitrovic was en is er ook nog wat schaafwerk, dat was zelfs bij ons zo. Het is wel zo dat we met Mitrovic en eerder Zukanovic onze twee centrale verdedigers verloren die erg belangrijk waren voor ons. We trokken er nu ook twee nieuwe aan, het is aan hen om te bewijzen dat ze van waarde kunnen zijn voor deze club. We hebben vertrouwen in iedereen die we haalden.”

De eerste trainingen zijn achter de rug, zijn er spelers die met een conditionele achterstand uit de vakantie kwamen?

“Dat valt heel goed mee. We hebben niemand die apart moet trainen. Uiteraard zijn er altijd jongens die fitter zijn dan anderen. We hebben aan onze anciens wel meegegeven dat er in het tussenseizoen hard gewerkt moest worden. We leggen de lat veel hoger dan vorig jaar. Die boodschap is goed aangekomen. Uit de testen blijkt dat sommige spelers conditioneel zelfs beter zijn dan op het eind van vorig seizoen, die hebben in het tussenseizoen dus nog een stap gezet. Ook onze trainingsarbeid zal dit jaar nog omhoog gaan.”

“Vorig jaar hebben we na Nieuwjaar de lat al hoger gelegd met als gevolg dat ze af en toe al minder fris waren. Toen was de kans op kwalificatie voor play-off I ook al min of meer weg. Hopelijk kunnen we er dit jaar de vruchten van plukken. Ze zullen nu alleszins een betere basis hebben om op verder te bouwen.”

Even over de ambities voor dit seizoen, met welk resultaat ben je tevreden na 30 speeldagen?

“Ook daarvoor is het te vroeg om uitspraken over te doen. We stellen altijd de middenmoot als minimum. De laatste jaren draaien we mee voor play-off I. We zien echter vaak bepalende spelers vertrekken op een slecht moment. Het eerste jaar dat ik terug was verloren we Mboyo die toen de meest bepalende speler was. Het jaar erop nemen ze ons Gershon af op het moment dat we vierde stonden. Dit jaar vertrok Zukanovic in de winterstop. Als we in de sleutelmatchen, waar we het vorig seizoen lieten afweten, beter presteren kunnen we misschien iets doen.”

“We gaan ervan uit dat de G5 hun plaats in play-off I pakken. Er is al eens een jaar dat dat niet gebeurd, maar doorgaans is er maar één plaats over. Er zijn altijd veel kandidaten voor die laatste stek. Denk maar aan Zulte Waregem of een ploeg als Lokeren, die er steeds in slaagt om de kern grotendeels bij elkaar te houden. We gaan alleszins ons best doen om zo hoog mogelijk te eindigen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties