Reactie 38 miljoen winst, nul titels, één Beker: De transfers van Genk onder de loep

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 19 reacties
38 miljoen winst, nul titels, één Beker: De transfers van Genk onder de loep
Foto: © photonews

Volg KRC Genk nu via WhatsApp!

Racing Genk passeert op 1 januari opnieuw flink aan de kassa. Op ene Wilfred Ndidi maakt het team mogelijk meer dan twintig miljoen euro winst. Het is het voorbeeld van de goeie scouting van Racing Genk, maar wat deed het eerder al met het transferbudget?

De balans

De balans oogt positief als we terugkijken tot na het laatste kampioenenjaar. Toen werden onder meer Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne verkocht voor grof geld aan Chelsea. Hun transfersommen verbleken echter met wat Ndidi opbracht en Bailey wellicht zal opbrengen.

Maar liefst 38,27 miljoen euro winst puurde Genk uit zes seizoenen transfereren. Geld dat kon geïnvesteerd worden in het nieuwe complex voor de jeugd, maar ook in de spelerskern. Al lijkt de oogst met één Bekerwinst bijzonder mager.

Toptransfers

Laten we met het goeie nieuws beginnen. De scouting van Racing Genk staat helemaal op punt. Ndidi werd gehaald voor amper 180.000 euro en zal de club verlaten voor meer dan 17 miljoen. Met bonussen kan het een eind hoger dan twintig gaan. Milinkovic-Savic was nog zo'n schot in de roos. Gekomen voor één miljoen, vertrokken voor negen naar Lazio.

Milinkovic-Savic maakt nu het mooie weer bij Lazio

Wat dan gezegd van Kalidou Koulibaly? Genk betaalde 1,3 miljoen aan Metz en kreeg 7,75 in de plaats van Napoli. Leon Bailey kostte amper 1,4 miljoen, hij kwam van AS Trencin, dat nog wel meer spelers naar België zag verkassen. Hij zal wellicht deze zomer voor grof geld vertrekken. Ook op Christian Benteke werd destijds snel veel winst gemaakt.

Dure flops

Het is opvallend dat vooral de gevestigde waarden die Genk gaat halen, het vaakst mislukken. Akkoord, mislukte transfers van een paar honderdduizend euro vallen minder op, maar kom. Dé mislukking van de laatste jaren is ongetwijfeld Ilombé Mboyo. De aanvaller kwam voor grof geld, vier miljoen euro, over van Gent na een boerenjaar. Hij vertrok later langs de achterdeur quasi gratis naar Sion.

Ook Benji De Ceulaer, gehaald voor drie miljoen bij Lokeren, kon niet altijd overtuigen. Hij belandde te vaak op de bank en ging gratis naar Westerlo. Ook van de in totaal zes miljoen die neergeteld werd voor Kage, Cavric, Okriashvili en Sandomierski, zag men haast niets terug.

Volle bankrekening, lege prijzenkast?

De conclusie is makkelijk, Racing Genk heeft het moeilijk met toptransfers. Van de dure vogels die de laatste jaren binnenwaaiden, verdienden ze enkel op Kebano een kleine meerwaarde. Zolang Genk de stap niet zet van ideale opleidingsclub naar het laten renderen van toptransfers, zal het heel rijk blijven, maar raakt die prijzenkast niet gevuld.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties