Speeldag: Speeldag 9
Stadion: Philipsstadion Eindhoven
Simons beslist Nederlandse topper
Dirk Pieters

Zondagmiddag stond de clash tussen PSV en Ajax op het programma. Voor de thuisploeg de ideale wedstrijd om Ajax mogelijk uit te tellen voor het kampioenschap. Ajax, dat de laatste weken niet echt op hoog niveau speelde, moest dringend uit een ander vaatje moeten tappen. PSV scoorde namelijk al 32 jaar op rij minstens één doelpunt thuis tegen Ajax. Na AZ (3-0 winst) en AC Milan (0-0) is het duel met de Amsterdammers de derde topper in amper acht dagen tijd voor PSV. Het was trouwens op de kop af precies elf jaar geleden dat Ajax voor het laatst won in Eindhoven.

Het was Ajax dat de eerste kansjes kreeg, maar PSV-doelman Gomez kende er weinig problemen mee. Na 10 minuten ging Farfan opzichtig liggen in de zestien, na de sliding van Emanuelson, maar scheidsrechter Pieter Vink vond het genoeg om een strafschop te fluiten. Simons achter de bal en 1-0 voor de Eindhovenaars.
Nog voor het halfuur kon Ajax-aanvaller Babel net niet bij een voorzet van Emanuelson. Ajax nam vanaf dan het initiatief, maar echt gevaarlijk waren de Amsterdammers niet. Doelman Gomez was erg secuur op de kansen van Ajax. Vlak voor rust kwam PSV eruit, maar het schot Affelay ging in het zijnet. De thuisploeg mocht gaan rusten met een 1-0 voorsprong waarmee ze meer dan tevreden mochten mee zijn.

Beide ploegen begonnen aan de tweede helft zonder vervangingen. Ajax begon het beste. In de 53e minuut werd een schot van Rosales van de lijn gehaald. Steven Pienaar mocht nadien van geluk spreken dat de scheidsrechter van dienst het natrappen niet had gezien, geen rood dus van de Ajacied. De bezoekers bleven komen, maar doelman Gomez verschalken leek geen simpele karwei. Ook Babel en Pienaar kregen nog een kansje, maar ook zij konden niet zorgen voor de verdiende gelijkmaker. Het werd akelig stil aan de PSV-kant, de spanning was te snijden. De Ivoriaan Arouna Koné kreeg een gouden kans om PSV op een veilige voorsprong te trappen, maar hij kon voor open doel niet afwerken. In de laatste minuten veranderde er niets meer aan de score, zodat PSV met 1-0 zijn wedstrijd won.

PSV won de topper door een betwiste strafschop van Timmy Simons. De bezoekers verdienden meer, maar steeds was er een uitstekende doelman Gomez.  [AN]