Ajax via strafschop voorbij AZ

Ajax via strafschop voorbij AZ
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In de topper tussen Ajax en AZ heeft de Amsterdamse koploper nipt gewonnen. Ajax kreeg de eerste twintig minuten twee goals tegen, waardoor het daarna naar een overwinning zocht en uiteindelijk met veel geluk ook kregen.

Ajax was van te voren gewaarschuwd: ''AZ start dit seizoen altijd goed'', zo zei de Amsterdamse oefenmeester Co Adriaanse voor de wedstrijd. En dat kwam ook zaterdagavond weer uit. Na amper vijf minuten was het Ajax dat verdiend op achterstand kwam. De Amsterdammers begonnen slap. AZ profiteerde daarvan. Wesley Sneijder, die opnieuw geen goeie wedstrijd speelde, verspeelde de bal. Ali Elkhattabi zag Kenneth Perez vrij staan en die scoorde. Het doelpunt zorgde ervoor dat Ajax wakker werd. De ploeg ging beter spelen en kwam het ook op gelijke hoogte.

Zlatan Ibrahimovic vond het net via de binnekant van de paal, na een knappe individuele actie. Niet veel later was het Johnny Heitinga die de bal verspeelde en AZ opnieuw op voorsprong kwam. Perez scoorde op randje buitenspel. Na de goal zat het Ajax tot twee maal toe niet mee. Ibrahimovic was vlak voor rust doorgebroken, maar arbiter Temmink trok geen rode kaart. Een minuut voor rust speelde AZ's Fortes Rodrigues de bal nog met de hand, maar ook dat werd niet bestraft.

Co Adriaanse leek wraak te gaan nemen bij zijn oude club, waar hij twee seizoenen geleden op non-actief werd gesteld. Ajax zocht lang naar de gelijkmaker, maar deze bleef lang uit. AZ speelde erg sterk en was een aantal keer gevaarlijk. Ajax kreeg via Ibrahimovic en invaller Mitea goede kansen. Vooral die van de Zweed was een grote. Oog in oog met AZ-goalie Timmer wist hij echter op een wonderlijke manier de bal naast te krijgen. Niet veel later schoot Wesley Sonck nog op de paal.

Bijna was AZ weer koploper in de Holland Casino Eredivisie. Twaalf minuten voor tijd kwam daar echter verandering in. Nigel de Jong kopte een hoekschop van Wamberto binnen. Vlak voor tijd werd het drama voor AZ compleet. De ploeg moest met nul punten terug naar Alkmaar, omdat Sonck over het uitgestrekte been van Jan Kromkamp viel. Penalty, zo zei Temmink. Het leek echter meer op een schwalbe van de 'slimme' Belg. Galásek schoot de strafschop beheerst in de kruising, waardoor Ajax koploper blijft.

Oud-Ajacied Tim de Cler kreeg in de blessuretijd, net als het duel met Ajax van vorig jaar, nog zijn tweede gele kaart. De linksback kon dertig seconden eerder dan zijn teamgenoten gaan douchen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties