Helmond profiteert van misstap Sparta

Helmond Sport is weer koploper van de Gouden Gids Divisie. De Brabanders wonnen van Stormvogels/Telstar en zagen de vorige koploper Sparta Rotterdam verliezen. FC Den Bosch zorgde voor sensatie. Helmond Sport pakte de koppositie door een 3-0 overwinning op Stormvogels Telstar. Op eigen veld had de ploeg van coach Jan van Dijk weinig problemen. Na een half uur zorgden Rachid Tibari en Sergio van Dijk voor een veilige 2-0 voorsprong, waarna Roy Hendriksen (foto) vlak voor tijd vanaf de strafschopstip de eindstand op 3-0 bepaalde.

Sparta Rotterdam raakte de eerste plaats kwijt door een 2-1 nederlaag tegen Heracles Almelo, nota bene op Het Kasteel. Sparta was lange tijd de betere ploeg, maar een blunder in de Rotterdamse defensie leverde de bezoekers vlak voor tijd een 2-1 zege op. Berry Hoogeveen scoorde uit een vrije trap. Voor rust had zijn ploeggenoot Yuri Rose ook al uit een vrije trap gescoord, maar Danny Schenkel had al koppend toen nog de stand gelijk getrokken. Dat lukte Sparta niet meer na d 2-1 al was David Mendes Da Silva er met een kopbal nog dichtbij.

FC Den Bosch leek op eigen veld tegen een nederlaag aan te lopen, toen FC Eindhoven na 33 minuten een 2-0 voorsprong had genomen. Maar na rust kwam Den Bosch ijzersterk terug: 6-2. Binnen tien minuten zetten Stefan Jansen en Mounir Biyadat de thuisploeg naast de bezoekers. En na de rode kaart van Eindhoven-verdediger (en ex-FC Den Bosch) John Laponder liep de formatie van Gert Kruys rap verder uit via een eigen doelpunt van Frank van Kouwen, twee goals van Koen van de Laak en een treffer van Geoffrey Meye.

Excelsior won met 3-1 bij Haarlem maar moest daar eveneens een achterstand voor wegwerken. Via Rik Hooyboer was Haarlem al inde eerste minuut op voorsprong gekomen, maar binnen twintig minuten draaide de ploeg van coach Henk van Stee het voordeel om via goals van Michel Breuer en Brett Holman. In de laatste minuut zorgde René van Dieren voor de beslissing.

VVV-Venlo pakte heel eenvoudig drie punten bij FC Dordrecht. De ploeg van coach Wim Dusseldorp won met 3-0. Al na dertien minuten leidden de Limburgers met 2-0 dankzij een eigen doelpunt van Dennis van der Pennen en een gewone treffer van Martijn van Galen. Nog voor rust zorgde Van Galen voor de 3-0. Het is de achtste nederlaag op rij voor Dordrecht.