Oranje zet Faroer probleemloos opzij

Nederland won vanavond zonder al te veel problemen van de Faroer Eilanden. In Zwitserland won Oranje met 3-0. De outsider voor de Europese titel wint zo na een slechte start tegen België (0-1 verlies in Eindhoven) haar eerste wedstrijd in de voorbereiding op het EK.

Bondscoach Dick Advocaat startte de wedstrijd met Patrick Kluivert en Ruud Van Nistelrooy in de spits. Rafael Van der Vaart, Phillip Cocu, Wesley Sneijder en Edgar Davids namen dan weer het middenveld voor hun rekening. Al na drie minuten was het raak, toen Van der Vaart een voorzet van Patrick Kluivert binnen tikte. Zo leek het toch, maar de scheidsrechter keerde de goal af wegens vermeend buitenspel. Nederland bleef doorgaan, zij het aan een zeer gezapig tempo. Patrick Kluivert kreeg enkele goede kansen, maar slaagde er niet in om de bal binnen te werken. Op het half uur was het dan toch raak: Van der Vaart scoorde opnieuw en dit keer werd de goal wél goed gekeurd.

Oefenwedstrijden zijn er om dingen uit te testen, zo denkt ook Dick Advocaat er over. De Nederlandse bondscoach koos maar liefst voor 10 nieuwe spelers na de rust, enkel Michael Reiziger mocht blijven staan. Die laatste werd niettemin na 60 minuten vervangen. In de spits kregen Roy Makaay en Pierre Van Hooijdonk hun kans, maar ook Clarence Seedorf, Marc Overmars, Frank de Boer en co mochten nog eens optreden. Het minder sterk geachte Nederland na rust presteerde zo waar beter dan dat van voor de rust: via Roy Makaay en Marc Overmars werd het nog 3-0. Maar het moet gezegd worden: Oranje ontsnapte ook aan een tegengoal, want Fløtum knalde nog op de lat.