Laatste speeldag Noorse Tippeligaen

viki meeuwis

Odd Grenland – Vålerenga: 2-2

Vålerenga moest winnen om de titel te behalen en de ploeg ging dan ook goed van start. In de achtste minuut deelde de stadionomroeper mee dat Frederikstad met 1-0 voor stond. De supportersclub Klanen van Vålerenga zette prompt hun clublied “Enga på toppen” (Enga aan de top) in. Frederikstad speelde immers tegen die andere titelkandidaat Start. Een minuut later stond “Enga” al 1-0 achter. Tommy Svindal Larsen kon een volley mooi in de uiterst rechtse hoek achter keeper Arason zetten. De supporters waren bij de pinken, de spelers (nog) even niet. Vålerenga nam veel risico en wou absoluut scoren. Steffen Iversen kwam op het kwartier dicht bij een doelpunt maar keeper Jarstein kon meesterlijk redden. Na twintig minuten was het dan zover. Een mooie corner van Magne Hoset kwam op de knie van Daniel Fredheim Holm terecht die de bal prompt in doel werkte. Zo ging Vålerenga terug aan de leiding in de Tippeligaen. Odd was echter niet van plan om zich onder de voet te laten lopen en probeerde druk te zetten. Steffen Iversen met een vrije trap die in de zestien van Odd terecht kwam. Hoset met een pass waardoor de bal dicht bij doel kwam. Muri kwam opzetten kopte de bal mooi in doel. Vålerenga aan de leiding in Skien.

Na de rust was VÃ¥lerenga duidelijk de betere ploeg. Met amper vijf minuten gespeeld kreeg Fredheim Holm een prachtkans dicht bij doel maar de bal werd afgewend en tot een corner omgezet. Amper een minuut later kwam Hoset vanop links opzetten maar Jarstein kon wederom redding brengen. In de 52e minuut weer Muri en nogmaals moest Jarstein zich reppen om de bal op te vangen. Met tien minuten gespeeld werd Hoset naar de kant gehaald en werd Ardian Gashi in het veld gebracht. Na amper een minuut kon die al een gevaarlijk schot richting doel lanceren, maar de bal ging net over. Met nog twintig minuten te spelen begon Odd terug beter in de wedstrijd te komen. Svindal Larsen met een schot op doel dat keeper Arason ei zo na verraste. Kort daarop viel het laatste doelpunt via Dale die helemaal ongedekt voor doel kon komen, 2-2. In de 74e minuut nog een knalhard schot van Gashi richtitng doel, maar de bal ging net over. VÃ¥lerenga wou kost wat kost nog een doelpunt maken maar zou daar niet meer in slagen. In de 88e minuut kwam het verlossende nieuws dat Frederikstad met 3-1 van Start gewonnen had, de spelers en technische staf van VÃ¥lerenga gingen nog voor het eindsignaal door het lint, de supporters zongen luidkeels “Enga pÃ¥ topp”. Na de titel vorig jaar op het nippertje aan Rosenborg verloren te hebben, lukte het gisterenavond wel. VÃ¥lerenga won na 21 jaar opnieuw de landstitel. Onze landgenoot David Brocken speelde de gehele wedstrijd. Na de match verdween trainer Rekdal vlug in de kleedkamers terwijl de spelers hun huldiging van de supporters in ontvangst namen. Achteraf zou Rekdal verklaren dat hij even tijd nodig had om de overwinning te verwerken. “Je werkt er een heel seizoen naar toe en als het dan eindelijk zover is, overvalt het je toch nog een beetje”. Ook David Brocken was onder de indruk. “Ik heb gisteren al veel reacties gekregen uit België, wat me enorm goed deed. Maar in zo’n stadion duizenden stemmen je naam horen scanderen, dat is een kippenvelmoment”.

Start – Frederikstad: 1-3

Deze wedstrijd zou voor Start ofwel de titel opleveren ofwel het zilver. Maar er was meer drama in deze match. In de vijfde minuut kwam Øyvind Hoås, die een luchtduel met een Startspeler uitvocht, op het hoofd en in de nek van Frederikstad aanvoerder Dagfinn Enerly terecht. Die ging neer en bleef liggen. Enerly moest zwaargewond afgevoerd worden naar het hospitaal. Tijdens de match werd duidelijk dat Enerly verlamd was en naar het hospitaal in Oslo moest vervoerd worden. Meer info over dit incident kan u hier vinden.

Hoås kon in de tiende minuut het eerste doelpunt scoren na een corner. Frederikstad ging zo al vlug aan de leiding. Start probeerde maar meer dan twee goede kansen zat er niet in deze helft. De eerste in de twintigste minuut via Valencia die aflegde voor Jonsson maar die schoot ver naast het doel. De tweede kans via Hæstad die mooi naar Bärlin passte. De Zweed kon een paar verdedigers afschudden en een schot op doel richten. De bal ging echter in het zijnet. Op slag van rust kwam Frederikstad terug opzetten. Na een inworp van Røn werkte Ramberg de bal mooi in doel. Start stond dus bij de rust 2-0 achter.

Na de rust kreeg Start via Bärlin weer hoop. De Zweed ging op zijn eentje de verdediging van Frederikstad voorbij en zette de bal voorbij Sørlie in het doel, 1-2. Vanaf dan nam Start weer over. Hoewel vooral Hæstad veel, zoniet de meeste duels won, bleek dat de zenuwen de spelers van Start parten speelde. Trainer Tom Nordlie zette alles op alles en bracht zelfs Garba nog in als vierde spits. Dat offensieve karakter zou uiteindelijk hun ondergang worden. Zeven minuten voor het einde kon Start nog een doelpunt scoren dat afgekeurd werd voor buitenspel. Achteraf zou blijken dat dit een heel twijfelachtige beslissing van scheidsrechter Stadberg was. In de toegevoegde tijd kon Wiig, die volledig ongedekt stond, er nog 1- 3 van maken. Meteen waren de titelkansen van Start verkeken.

Lyn – Bodø/Glimt: 6-0

Bodø was al zeker van degradatie en dat was te merken tijdens deze wedstrijd. Maar liefst zes doelpunten kregen ze aangesmeerd door de spelers van Lyn. Het eerste doelpunt viel vlak voor het einde van de eerste helft. Lynspeler Larsen trapte de bal vanop links in de zestien meter. Daar stond Kolstad van Glimt klaar die de bal opving maar die wel ongelukkig in eigen doel werkte. Zo ging de degraderende club de rust in met een 1-0 achterstand die ze nota bene door een owngoal opliepen.

De tweede helft begon zoals de eerste eindigde, met een doelpunt. Jan Derek Sørensen met perfecte corner die na een kopbal van Sokolowski in doel eindigde, 2-0.
Lyn speelde Glimt van het veld en tien minuten voor het einde waren de bezoekers aan het einde van hun krachten. In de 81e minuut viel het derde doelpunt via Kevin Larsen, nog geen vier minuten later Jan Derek Sørensen met de 4-0. Diezelfde Sørensen zorgde twee minuten voor het einde voor de 5-0 en Lars Kristian Eriksen zette de kers op de taart in de laatste spelminuut met de 6-0.

Ham-Kam – Brann: 1-1

Ham-Kam was de beste ploeg in de eerste helft en kreeg vier goede kansen vooraleer Vegar Bjerke de bal in doel werkte op het half uur. Brann kreeg voor de rust geen enkele kans.
Na de rust keerden de kansen en kon Ham-Kam niet echt meer in de wedstrijd komen. Brann daarentegen groeide beter in de match en kon na 80 minuten hun enige echte goede kans in een doelpunt omzetten. Invaller Dylan Macallister stond volledig vrij op tien meter van het doel en aarzelde niet. De partij eindigde dus op een gelijkspel, waar beide ploegen tevreden moesten zijn.

Lillestrøm – Molde: 2-2

Lillestrøm had evenveel punten als Lyn maar een slechter doelpuntensaldo. De thuisploeg moest scoren om op de vierde plaats te kunnen eindigen en een plaats in de Royal League veilig te stellen. Molde daarentegen was nog steeds niet zeker van behoud en moest winnen om play-offs te vermijden. In de vijfde minuut viel het eerste doelpunt voor de thuisploeg via Robert Koren. Die kon de bal in de zestien meter van Molde te pakken krijgen en de bal mooi in de uiterst rechtse hoek plaatsen. Lillestrøm domineerde de eerste helft en ging met een doelpunt voorsprong de rust in.

In de tweede helft kwam Molde beter voor de dag. Beetje bij beetje kwamen ze beter in de wedstrijd. In de 76e minuut kreeg Lillestrøm een vrije trap vanop dertig meter. Strand schoot recht op doel en miste niet, 2-0. Een minuut later kon Friend van een flater van keeper Reitmayer gebruik maken om de bal in doel te werken. In de laatste minuut zou Friend nog de 2-2 op het bord zetten. Lillestrøm zeker van de vierde plaats en deelname aan de Royal League, Molde moet play-offs spelen en winnen om in eerste klasse te blijven.

Viking – Aalesund: 3-0

Aalesund kwam vorig jaar over van tweede naar eerste klasse. Het zou bij een jaar blijven. In de laatste wedstrijd kwam de ploeg nooit echt in de wedstrijd. Aalesund had nochtans de laatste vijf wedstrijden gewonden en de verwachtingen waren dus hoog gespannen. Aalesund kon nooit initiatief nemen en Viking bedreigen. In de twintigste minuut viel het eerste doelpunt. Peter Kopteff met een pass vanop rechts naar Alan Gaarde die de bal vanop vijf meter in het doel werkte. Nog geen tien minuten later kon Viking spits Mambo-Mumba vanop twaalf meter de bal in doel trappen, 2-0 voor de thuisploeg. Het laatste doelpunt viel op het einde van de tweede helft. Viking op de counter en Borgvardt dribbelde zich tot in het strafschopgebied en die legde af voor Østenstad. Die speelde de bal met goede controle voorbij keeper Brown. Daarmee eindigde het Tippeligaen avontuur van Aalesund.

Rosenborg – Tromsø: 1-1

Al in de eerste tien minuten kwam Ole Martin Årst bijna tot scoren maar keeper Espen Johnsen kon redden. En dat was tekenend voor de eerste helft. Tromsø had het overwicht en op het half uur kon Essediri een afstandschot proberen maar wederom kon Johnsen redden. De stand bij de rust was 0-0.

Amper twee minuten na de rust kon Essediri de bal vanop rechts inspelen waar Ademolu de bal oppikte en vanop korte afstand in doel kon werken. Zo kwam Tromsø verdiend op voorsprong.  In de 63e minuut kon Per Ciljan Skjelbred een mooie voorbereiding maken en Daniel Braaten bedienen die mooi voor de gelijkmaker kon zorgen. Tromsø liet het er niet bij en ging direct in de aanval. Ademolu werd vanop links vrijgespeeld en vond Lars Iver Strand die de bal echter in het zijnet werkte. Tegen het einde van de wedstrijd kon Rosenborg nog terug in de wedstrijd komen maar geen doelpunt meer versieren.