Marseille en Lille in evenwicht

Kevin Pieters

Zaterdagavond stonden acht wedtrijden van de twaalfde speeldag in de Franse Ligue 1 op het programma.  Op het eerste zicht geen al te zware wedstrijden voor de topclubs.  Dé affiche van de twaalfde speeldag wordt op zondagavond gespeeld in Auxerre.  Zij ontvangen PSG.  Een overzicht van de reeds gespeelde wedstrijden.

Marseille – Lille

Nadat vorige week werd verlorenvan Saint-Etienne, ging Marseille in eigen huis op zoek naar eerherstel.  Het ontmoette Lille, dat voorlopig sterk bezig is in de Ligue 1 en vorige week wist te winnen van Nantes.

Het was de thuisploeg die net voor het halfuur de score wist te openen.  Pardo Sergio Contreras Koke  scoorde nadat een voorzet niet werd weggewerkt door Lille.  De bal belandde uiteindelijk bij Koke, die de 1-0 op het bord bracht.  Doelman Sylva was verslagen.  Net na het halfuur zagen de bezoekers hun vraag om een penalty geweigerd door scheidsrechter Hervé Piccirillo, na een fout van doelman Barthez.  L’OM domineerde de wedstrijd, maar kon de voorsprong niet vasthouden in de tweede helft.  In de eerste 45 minuten bracht de thuisploeg aantrekkelijk voetbal en creëerde het goede kansen.  De tweede helft was een totaal ander spelbeeld.  Acimovic bracht in de 51e minuut de stand weer in evenwicht.  Beide doelmannen speelden een sterke wedstrijd en lieten zich allebei positief opmerken.  In de laatste minuut was het Sylva die zijn ploeg redde door de doorgebroken Mendoza van een goal te beletten.  Marseille verspeelde twee punten, ondanks een sterke eerste helft.

Strasbourg – Saint-Etienne

De thuisploeg stond voor de moeilijke opdracht om ploeg in vorm Saint-Etienne af te houden en onderaan het klassement belangrijke punten te behalen. Maar het geschiedde anders zaterdagavond in het
Stade de la Meinau.

Invaller Gomis scoorde in de 71e minuut het bevrijdende doelpunt voor de bezoekers, die met deze winst hun vierde plaats behouden.  De ploeg van trainer Baup zette meteen de nederlaag deze week in de Franse beker recht.  Strasbourg blijft sukkelen en wist nog steeds geen overwinning te boeken.  Na dertien speeldagen lijkt de kans dan ook groot dat Strasbourg een rampseizoen tegemoet gaat en dat de degradatie dreigt.

Rennes- Metz

Nog onderaan het klassement vocht Metz een duel uit met Rennes.  Ook Metz wist dit seizoen geen overwinning te behalen en ook op deze dertiende speeldag slaagden de mannen van Muller daar niet in.  De zevende opeenvolgende nederlaag maakt dan ook dat Metz onderaan het klassement blijft staan met een schrale vier punten.

Rennes kon in ieder helft één keer scoren dankzij de aanvallers Utaka en Frei (foto).  Pas in blessuretijd slaagde Metz erin om het eerreddend doelpunt te maken via Tum.  Behalve dat doelpunt kregen de bezoekers amper twee kansen bijeen gevoetbald.  En in de 73e minuut moest Proment (Metz) ook nog het veld verlaten na een zware overtreding op Utaka.  Een tweede gele kaart en de kapitein van Metz kon gaan douchen.  Al bij al een verdiende overwinning voor Rennes, dat momenteel op een gedeelde vijfde plaats staat.

AS Monaco - Ajaccio

Monaco, dat op de vorige speeldag verrassend verloor van Sochaux, ontving zaterdagavond het als zeventiende geklasseerde Ajaccio.  De Monegasken kenden weinig problemen met het zwakkere Ajaccio.

Chevanton en Zikos zorgden vroeg in de wedstrijd voor het gevaar van de thuisploeg, maar voorlopig zonder gevolg.  In de 38e minuut lukte het dan toch voor Chevanton na een prachtige assist van Maurice-Bellay.  Met een verdiende voorsprong trok de thuisploeg de kleedkamers in.  In de tweede helft werd het overwicht van Monaco verder beloond met doelpunten van Givet en Plasil, beiden in de laatste twintig minuten.  Ajaccio kijkt nu terug op vier verlieswedstrijden op rij en staat samen met Troyes op de gevreesde 18e plaats.  Monaco won voor de tweede keer op rij in eigen huis en lijkt zijn vorm gevonden te hebben.

Lyon - Sochaux

De bezoekers konden met vertrouwen afzakken naar Lyon met de 2-1 overwinning tegen Monaco op de vorige speeldag in het achterhoofd.  Lyon heeft vertrouwen zat als autoritaire leider in de Franse competitie en in zijn Champions League-groep.  Het werd een aangename voetbalavond met veel doelkansen aan beide kanten, maar het was Malouda die na de rust het winnende doelpunt wist binnen te leggen voor de thuisploeg.

Net zoals vorige week kon Sochaux rekenen op een uitstekende doelman Richert.  Doelkansen van Wiltord en Carew werden in de eerste helft de nek omgewrongen door de Sochaux-doelman.  Sochaux zelf was gevaarlijk via Dagano en Boudarène.  De beste kans na de rust was ook voor de bezoekers, maar Isabey, alleen voor doelman Coupet, verspeelde de mogelijkheid op de 0-1.  Uiteindelijk werd een nieuwe stunt voor Sochaux aan diggelen getrapt door Malouda in de 54e minuut.  Lyon op schema en Sochaux bengelt op een 16e plaats, maar laat de voorbije weken zien dat het een geduchte tegenstander is.

Nantes – Le Mans

Een wedstrijd tussen twee aan elkaar gewaagde ploegen waarbij een overtreding de wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg besliste.

Le Mans-verdediger Poulard stopte Nantes-aanvaller Keseru foutief in de zestien, waardoor de scheidsrechter naar de stip verwees.  Keseru zelf zette de penalty beheersd om en bracht meteen de uiteindelijke 1-0 eindstand op het bord.   In de laatste seconden van de reguliere speeltijd was het Nantes-doelman Landreau die zijn ploeg nog behoedde van puntenverlies.  Met een prachtige reflex bracht hij redding op een schot van Lucau.  Nantes doet een goede zaak met deze winst en staat nu vier punten verwijderd van de gevarenzone.

Bordeaux – Troyes

De thuisploeg had in eigen stadion weinig moeite met degradatiekandidaat Troyes.  Een 2-0 overwinning zorgde ervoor dat Bordeaux voorlopig op een tweede plaats komt te staan.  Darcheville was voor de thuisploeg man van de match met twee doelpunten.  Al na zeven minuten vertrok Darcheville vanop de middellijn, omspeelde zijn verdediger en deed de netten voor een eerste keer trillen.  De beste kansen waren ook voor de thuisploeg, maar het bleef  bij een 1-0 ruststand.  In de tweede helft bleven de bezoekers onder druk staan en zocht de thuisploeg naar meer zekerheid.  Die kwam er uiteindelijk opnieuw door de voet van Darcheville.  Ditmaal vanop een vrije trap: 2-0 en meteen de eindstand.  Troyes blijft onderaan het klassement hangen.

RC Lens – Toulouse

De saaiste wedstrijd van zaterdagavond speelde zich af op het veld van Lens, dat in de 23e minuut op voorsprong kwam via Cousin.  Meteen één van de weinige opwindingen in deze wedstrijd.  De bezoekende ploeg kreeg geen enkele echte kans afgedwongen en RC Lens vertrouwde op de vroege 1-0 voorsprong.  De wedstrijd bloeide dood.  Lens wint, dat was het belangrijkste voor de thuisploeg. [AN]