Rosenborg zwaar onderuit

viki meeuwis

De verrassing van de tiende speeldag was ongetwijfeld de overwinning van Ham-Kam op Rosenborg in hun eigen Lerkendalstadion. Tegen alle verwachtingen in leed de club uit Trondheim een zware nederlaag op eigen veld. Brann en Lillestrøm blijven voorlopig de eerste en tweede plaats in de rangschikking bezetten. Voor de landskampioen, VÃ¥lerenga, lijkt het ook weer beter te gaan, zij wonnen thuis van Molde.

Rosenborg – Ham-Kam: 0-3
Het was van 1977 geleden dat Ham-Kam uit op Lerkendal kon winnen. Rosenborg had alles mee voor deze wedstrijd, de statistieken, de rangschikking, de spelerskern en het budget. Maar het draaide net even anders uit. Compact verdedigingswerk en hoge effectiviteit bezorgden de bezoekers de sensationele en verdiende 3-0 overwinning. In de 18e minuut kwam er een inworp vanop links via Corrales. De bal kwam bij ex-Westerlo speler Knut Henry Haraldsen terecht die de bal in doel kon koppen. De voorsprong was best terecht want Ham-Kam was ook het beste aan de wedstrijd begonnen. Rosenborg ging de rust in met een 1-0 achterstand.

De thuisploeg begon beter aan de tweede helft met enkele goede kansen in de eerste minuten. De ruim zestienduizend toeschouwers hadden na de pauze dan ook verwacht dat de thuisploeg als overwinnaar uit de strijd zou komen. Een kwartier later bleef er van die hoop niet veel meer over. In de 52e minuut kon Abiodun Kvarme vast zetten en de bal bij Roman Kienast brengen die de bal vanop zestien meter netjes in doel werkte. Nog eens tien minuten later speelde Tommy Øren de bal verder naar Kienast die de bal ditmaal vanop twintig meter recht in de kruising trapte. Rosenborg moest lijdzaam de nederlaag ondergaan. Voor aanvang van de wedstrijd waren er enkele wijzigingen in de aanval en op het middenveld doorgevoerd bij RBK, wat vooral te wijten was aan blessures. Dat was duidelijk geen succes. De ploeg leek ongeïnspireerd en sommige spelers, zoals Steffen Iversen, leken nog maar een schim van zichzelf. Rosenborg zal zich nog moeten herpakken als het voor de titel wil blijven in aanmerking komen. Ham-Kam daarentegen speelde goed en werkte daar ook hard voor.

Brann – Lyn: 2-0
Brann begon de wedstrijd aan een hoog tempo en offensief spel maar zonder dat er echte goede kansen van kwamen. De precisie in de afwerking liet te wensen over. Na een tijdje kon Lyn beter in de wedstrijd komen. Dat was vooral te wijten aan de tamme verdediging van de thuisploeg. Brann heeft veel zelfvertrouwen dit seizoen en zelfs toen Lyn het spel overnam, bleven de spelers van Brann er rustig onder. In de 42e minuut viel het eerste doelpunt. Sæternes kreeg de bal toegespeeld via Robbie Winters, zijn eerste schot werd geblokeerd maar bij de tweede poging kreeg hij de bal wel in het doel.
In de tweede helft werd het verschil tussen beide ploegen pas echt goed duidelijk. Ondanks het feit dat Brann het zonder Charlie Miller en Petter Vaagan Moen moest stellen, speelde het Lyn zowat van het veld. Brann combineerde vlot wat tot verschillende kansen leidde. Vooral ex-Club Brugge spits Bengt Sæternes kreeg een aantal doelkansen. Tien minuten in de tweede helft was het weer prijs. Martin Andresen ging in de aanval waarna Knudsen de bal naar Winters doorgaf. Winters met een mooie pass naar Sæternes en het tweede doelpunt was een feit. Het resterende half uur moet erg lang geleken hebben voor de spelers van Lyn. Die kwamen amper aan de bal en werden door Brann van het kastje naar de muur getuurd. Brann blijft met deze zege en de nederlaag van Lillestrøm dus aan de leiding in het klassement.

Vålerenga – Molde: 2-0
Trainer Kjetil Rekdal had Freddy dos Santos al verschillende keren in de spits laten starten dit seizoen maar zondag koos hij ervoor om hem op het middenveld in te schakelen. Dat bleek een goede zet te zijn want al na tien minuten scoorde dos Santos zijn eerste goal. Keeper Jan Kjell Larsen moest een schot van Daniel Fredheim Holm opvangen en bij het uitgooien kwam de bal bij dos Santos terecht die er prompt de 1-0 van maakte. Het tweede doelpunt viel in de 23e minuut. Een perfecte corner van op rechts van Jepsen die bij dos Santos terecht kwam die de bal mooi in doel kopte.  VÃ¥lerenga domineerde de eerste helft en kon verschillende kansen bij elkaar spelen. Opvallend was ook dat Tore André Flo na langdurig blessureleed eindelijk terug zijn oude niveau begint te halen. De enige goede kans voor Molde kwam er via Øyvind Gram met een vrije trap die echter in het zijnet terecht kwam.
In de tweede helft probeerde Molde om terug te komen en Sandro Grande en Rob Friend kwamen enkele keren dichtbij maar het verlossende doelpunt kwam er niet. Zo bezorgde dos Santos, enkele jaren geleden nog actief bij Molde, zijn ex-club een nederlaag in het Ullevaal Stadion. Zo hebben ze binnen veertien dagen weer iets om over te praten op het huwelijksfeest van zijn ex-ploegmakker Daniel Berg Hestad.

Lillestrøm – Sandefjord: 1-2
Lillestrøm had voor deze wedstrijd twaalf matchen op rij gewonnen terwijl Sandefjord de twijfelachtige eer had de slechtste ploeg in uitwedstrijden te zijn. Desondanks wist de nieuwkomer toch de titelkandidaat te verslaan op hun eigen veld. Op het half uur viel het eerste doelpunt. Andreas Tegström speelde zich vrij vanop rechts en kon de bal naar Erik Mjelde doorspelen. Die ving de bal op op de borst en kon een schot op doel richten. Een duidelijke fout van verdediger Christoffer Andersson die duidelijk niet op de bal gefixeerd was. Otto Fredrikson die de geschorste keeper Heinz Müller verving, was kansloos en zo gingen de bezoekers met 30 minuten gespeeld aan de leiding. De doelman van de bezoekers had meer geluk. Verschillende keren kon hij laten zien dat hij goed stond te keepen. De thuisploeg voerde verschillende wissels uit maar kon de bezoekers nooit echt onder druk zetten. In de 81e minuut wist Tegström de bal van Kippe af te snoepen en in doel te werken. In de toegevoegde tijd kon Olivier Occean nog de eer redden voor Lillestrøm. Door dit verlies komen de kanaries terug op de tweede plaats te staan.

Viking – Odd Grenland: 1-0
Viking won verdiend van Odd Grenland dankzij de sterk keepende Anthony Basso. In de eerste helft domineerde Odd en kon drie goede kansen versieren. Basso redde keer op keer. Zo tam als Viking speelde in de eerste helft, zo agressief en offensief waren ze in de tweede helft. Het leek wel of er een totaal andere ploeg op het veld stond. De thuisploeg speelde diep met vier middenvelders en vier verdedigers. Dat maakte het moeilijk voor de bezoekers om kansen af te dwingen. Het duurde welgeteld twee minuten voor het enige doelpunt van de wedstrijd viel, veteraan Trygve Nygaard was de gelukkige die de bal in het doel van keeper Jarstein wist te werken. Na dit doelpunt probeerde Odd beter in de wedstrijd te komen maar slaagde er niet in om zoals in de eerste helft druk te zetten. Viking was vooral goed op de counter met Toni Nhleko en Peter Kovacs en kwam tegen het einde van de wedstrijd nog enkele keren dicht bij een tweede doelpunt. Uiteindelijk zou het 1-0 blijven.

Start – Stabæk: 1-0
Start was duidelijk de betere ploeg maar Stabæk wist verschillende keren een gevaarlijke prik toe te dienen. Al in de zevende minuut sloeg Nannskog toe bij de bezoekers. Hij speelde zich vrij en schoot de bal hard richting doel maar de bal kwam in het zijnet terecht. Na deze kans was Stabæk niet tot veel meer in staat en werd het Starts wedstrijd. De thuisploeg domineerde maar telkens ze voor doel kwamen liet de afwerking te wensen over. De ruim zesduizend toeschouwers hadden zich al bij een brilscore neergelegd toen Bjarte Lunde Aarsheim in de laatste tien minuten toch nog kon scoren. Hij kreeg de bal toegespeeld in het zestien meter gebied en kon die in de linkse hoek binnenwerken.

Gisterenavond werd de laatste wedstrijd van de tiende speeldag afgewerkt, tussen Fredrikstad en Tromsø.

Fredrikstad – Tromsø: 5-3
Het zit Tromsø niet mee de laatste tijd. Ook de wedstrijd gisteren verliep niet echt geweldig. De bezoekers stonden een tijdje op voorsprong maar tegen de pauze stond de stand al terug 2-2 gelijk. Het zou vooral de avond van Raymond Kvisvik worden.
Het eerste doelpunt viel aan de kant van Tromsø in de 17e minuut. De bezoekers kregen een vrije trap toegewezen van op zestien meter. Nilsen met een stevig schot richting linker hoek en keeper Steinar Sølie was kansloos. Op het half uur kwam de gelijkmaker via een corner waarbij Kvisvik de bal recht in doel schoot. Net voor het einde van de eerste helft vielen er nog twee doelpunten. Weer via een corner van Kvisvik. Toth won het luchtduel maar Årst was het laatst bij de bal en het doelpunt werd als een own goal geklasseerd. Twee minuten later zette Årst zijn fout recht door een pass vanop rechts in doel te werken. Beide ploegen gingen met twee goals de rust in.

Drie minuten na de pauze kon Kvisvik zijn tweede van de avond binnenwerken, een prachtschot recht op doel dat doelman Stamatopoulos kansloos liet. Ook bij de 4-2 was Kvisvik van de partij. Hij nam een vrije trap en schoot die ver het veld in, de bal kwam bij Raio Piiroja terecht die een pass gaf naar Toth. Die schoot de bal met een lob over de keeper van Tromsø. Een kwartier voor het einde werd Kvisvik, onder enthousiast applaus van het thuispubliek, gewisseld voor Bertelsen. Die stond amper op het veld of hij kon een vrije schop perfect tegen de netten trappen. Zo stond de stand 5-2. Met enig gevoel voor rechtvaardigheid scoorde ook Fredrikstad een own goal, via aanvoerder John Anders Bjørkøy wat de stand nog op 5-3 bracht.
De dominantie van Fredrikstad was groot en de zege was dan ook verdiend. Tromsø maakte een hele tamme indruk en blijft voorlopig op de laatste plaats hangen met amper 6 punten uit 10 wedstrijden. En het ziet er niet goed uit, volgende week nemen ze het op tegen titelkandidaat Lillestrøm.