Analyse Marseille houdt Lyon in vizier

Ruben Claesen
Marseille houdt Lyon in vizier

De achtste speeldag heeft geen echte verrassingen opgeleverd: integendeel, alle tendensen zetten zich vrolijk voort: Lyon en Marseille winnen, PSG en Nice gingen weer onderuit. Enkel Monaco kon de prognoses op basis van de competitiestand doorbreken door in eigen huis van Le Mans te winnen.

Lyon won dus de moeilijke verplaatsing naar Sochaux-Montbéliard met het kleinste verschil: een doelpunt van Wiltord in het laatste kwartier was genoeg om de punten terug naar huis te nemen. Coach Houiller verklaart: “Men verwacht steeds een ietwat flamboyant Lyon aan de aftrap, spelend met een dominante stijl. Zo draaide het uiteindelijk wel niet uit: met zeer moeilijke weersomstandigheden (erg veel regen) en een moeilijk bespeelbaar veld moesten we vooral op karakter die zege pakken. Het is een overwinning op vlak van fysiek, mentale weerbaarheid en karakter, afgerond door de fantastische goal van Sylvain.

Ook Marseille pakte de drie punten, maar had het wel iets makkelijker dan de leider. Thuis versloeg het Toulouse met 3-0. Opmerkelijk: de eerste twee treffers vielen beide in de blessuretijd van de eerste helft, terwijl de 3-0 al na twee minuten in de tweede periode werd gescoord. Dat bewijst dat Marseille goed bezig is en dat het kan toeslaan op psychologisch moeilijke momenten.

De topper van de achtste speeldag was echter de clash tussen Nancy en Lens. De bezoekers, zonder topschutter Aruna Dindane, moesten het onderspit delven. 2-1, een verdiende nederlaag volgens Lens-trainer Gillot. “In de eerste helft vergaten we te voetballen. De tweede helft ging beter: we probeerden te combineren, maar maakten dan een immense defensieve blunder bij de 2-0. Als we hoog in het klassement willen blijven staan, moeten we die fouten beginnen te vermijden.”

Monaco kon eindelijk nog eens de punten in het eigen Stade Louis II houden. Het versloeg Le Mans met 2-1. Tot grote opluchting van trainer Laszlo Bölöni, die bij een nederlaag meer dan waarschijnlijk zijn koffers mocht pakken. “Het is natuurlijk aangenamer om te werken aan de volgende wedstrijd met een broodnodige overwinning in het achterhoofd. Ik ben erg tevreden en probeer het nu weer positief in te zien.” ‘Als de ploeg wint, heeft de trainer altijd gelijk’: Bölöni kan ervan meespreken.