Kopenhagen verliest in eerste wedstrijd

Gisterenavond begon het nieuwe seizoen in de Deense SAS-Ligaen, waarin reeds vier wedstrijden plaatsvonden. Aan de eerste klasse nemen twaalf ploegen deel. Het seizoen bestaat uit 33 wedstrijden waarvan de nummers een tot en met zes van vorig seizoen 17 thuiswedstrijden spelen en 16 uitwedstrijden. Voor de overige zes ploegen gelden 16 thuiswedstrijden en 17 uitwedstrijden. Het klassement wordt geleid door de ploeg die het meeste punten scoorde (drie punten voor winst, een voor gelijkspel), het beste doelpuntensaldo en het meest aantal doelpunten.

Vorig jaar wist FC Kopenhagen voor de zesde keer de landstitel binnen te halen. Het deed dat ten koste van FC Midtjylland en AaB die respectievelijk op de tweede en derde plaats eindigden. Vejle en Silkeborg IF degradeerden. AGF dat twee seizoenen geleden degradeerden naar tweede klasse, promoveerde voor het seizoen 2007/2008 terug naar eerste.

Ook Lyngby keert terug in eerste sinds 2001. Toen ging de club failliet en degradeerde het naar de Danmarkserien, een amateurdivisie. In 2003 wist het naar derde klasse op te rukken en in 2005 stond het al terug in tweede klasse. Vorig jaar werd de club kampioen in tweede en dwong zo promotie naar de hoogste klasse af.

Voor de huidige landskampioen, FC Kopenhagen, begon het seizoen niet direct goed voor. Ze speelden uit bij FC Nordsjælland en verloren er met 1-0. Kopenhagen was nochtans de betere ploeg, wist de wedstrijd te domineren gedurende langere periodes tijdens de match maar slaagde er niet in om te scoren. Morten Nordstrand, vorig seizoen nog actief bij FC Nordsjælland maakte zijn debuut bij Kopenhagen. De aanvaller kon vele goede acties laten zien en maakte het de verdediging van zijn ex-ploegmaats behoorlijk lastig. De afwerking voor doel was echter heel wat minder.
Hetzelfde probleem onvervond zijn collega Ailton, die niet dezelfde scherpte liet opmerken als vorig seizoen. Ook Jesper Grønkjær en Michael Silberbauer konden enkele keren voor doel komen maar keeper Kim Christensen, die zijn 100e match speelde in de Superligaen, kon zijn netten proper houden. Scoren, dat deed Isssey Nakajima-Farran in de toegevoegde tijd wel en bezorde zo FC Kopenhagen meteen de eerste nederlaag van het seizoen.

Brøndby
kampte vorig seizoen met een serieus probleem in de uitmatchen. Het lijkt erop dat ze van dat fenomeen nog niet af zijn. Gisteren trokken ze naar Esbjerg waar ze met met 1-0 verloren. Met dit nieuwe uitverlies komt Brøndby op gelijke hoogte met Sønderjyske wat betreft het record meeste uitverliezen op rij. Dat zijn ondertussen namelijk al twintig wedstrijden. Esbjerg kent een beter begin van het seizoen wat vooral te danken was aan het goede werk van aanvallers Rajko Lekic en Michael Murcy. In de 72e minuut werd nieuweling Lekic gewisseld voor Jesper Lange. Lange werd vier minuten later neergehaald wat Esbjerg terecht een strafschop opleverde Die werd door Jesper Jørgensen in een doelpunt omgezet.

Voor AGF was het een comeback in de SAS-Ligaen nadat ze twee seizoenen geleden degradeerden. Horsens weet al een drietal jaar nipt te overleven in eerste. De 12 500 toeschouwers kregen in Århus een spannende wedstrijd te zien waarin de thuisploeg bij de rust op een 1-0 voorsprong stond. In de 24e minuut wist Peter Graulund de bal tegen het net te krijgen na een inworp vanop rechts. AGF hield een goed half uur lang de bezoekers onder druk, daarna kwam Horsens stillaan beter in de match.

Na de rust probeerde de thuisploeg dieper te spelen maar met negen minuten gespeeld wist Gilberto Maceno zich plots vrij te spelen en kon zo de gelijkmaker scoren. Niels Lodberg, die na de rust was ingevallen, zorgde in in de 68e minuut na een vrije trap voor de 1-2 en dus de overwinning voor de bezoekers. AGF had zich de return naar de hoogste klasse wellicht anders voorgesteld.

Randers kreeg Viborg op bezoek. Het leek de goede weg op te gaan voor de bezoekers toe ze in de 20e minuut een strafschop toegewezen kregen. Die werd genomen door Steffen Højer maar de debuterende keeper Kevin Stuhr Ellegaard wist die meesterlijk te redden. Beide ploegen gingen zonder goals de rust in.
Na de rust werd Søren Ulrik Vestergaard er in de 62e minuut afgehaald en vervangen door Thomas Dalgaard. Hij wist tot tweemaal toe gebruik te maken van van twijfelende verdediging van Randers. Eerst in de 83e minuut en twee minuten later deed hij het nog eens over en bracht zo de eindstand op 2-0.
Randers heeft met Søren Ulrik Vestergaard en Bédi Buval twee degelijke aanwinsten binnengehaald. Vooral Buval lijkt een goede vervanger voor Djiby Fall, het is een ijverige en sterke speler. Bij Viborg haalden ze centrale middenvelders Jakob Glerup en de Zweed Robert Åhman-Persson binnen. In de spits spelen ze nu met Steffen Højer en nieuwkomer Rurik Gislason

De overige twee wedstrijden, Odense BK –Lyngby en FC Midtjylland – AaB worden respectievelijk op 25 juli en 8 augustus gespeeld omwille van UEFA-cup deelname van OB en Midtjylland.