AIK verslaat Helsingborgs

viki meeuwis

Maandag vonden er twee wedstrijden plaats van de vijftiende speeldag in de Zweedse Allsvenskan. stond de topper tussen Helsingborgs IF en AIK op het programma. De andere wedstrijd van maandag was die tussen degradatiekandidaten IF Brommapojkarna uit Stockholm en Trelleborgs FF
Zondag werd die speeldag al afgetrapt door de clash tussen Djurgårdens IF en landskampioen IF Elfsborg. Dat verslag kan u hier lezen.

Ondanks een discutabel verkregen strafschop en het feit dat ze al vlug op achterstand kwamen kon AIK uiteindelijk toch de drie punten mee naar huis nemen.
In de eerste helft domineerde Helsingborg. Met negentien minuten gespeeld kreeg de thuisploeg een strafschop toegewezen nadat een verdediger van AIK Henke Larsson neerhaalde. Die penalty werd wellicht wat makkelijk gegeven want het was vrij onduidelijk of Larsson werd neergehaald of hij zich al te makkelijk liet vallen. Larsson nam uiteindelijk de strafschop zelf en zoals het hoort met zijn ervaring, miste hij niet. Op dat moment had de thuisploeg al twee serieuze kansen gehad. Bij AIK bleek vooral het middenveld aan snelheid en wendbaarheid te missen.

Het keerpunt in de wedstrijd kwam er op het half uur. Samir Beloufa maakte twee serieuze missers met een terugspeelbal, wat hem kort daarop een vervanging opleverde. Kenny Pavey kon uit die missers geen doelpunt puren maar het gaf AIK wel meer zelfvertrouwen. In deze match was het vooral aan de precisie van Dulee Johnson en het goede passingspel van Khari Stephenson te danken dat AIK uiteindelijk won. In de 33e minuut wist Ivan Obolo de gelijkmaker te scoren. Vlak voor de rust kon Wilton Figueiredo de voorsprong voor AIK op 1-2 te brengen.
Tegen het einde van de tweede helft kon Helsingborg weer enkele goede kansen afdwingen. Het was toen dat Kenny Pavey de wedstrijd besliste voor AIK. Hij speelde de bal naar Lucas Valdemarin, die ingevallen was voor Figueiredo, en die schoot de bal simpel in doel. In de toegevoegde tijd wist Andreas Jackobsson er nog 2-3 van te maken maar verder kwam Helsingborg niet meer.

Helsingborgs IF - AIK 2-3
Doelpunten: 1-0 Henrik Larsson (’19), 1-1 Ivan Obolo (’33), 1-2 Wilton Figueiredo (’44), 1-3 Lucas Valdemarin (’86), 2-3 Andreas Jakobsson (’93)
Gele kaarten: HIF: Rönningberg. AIK: -
Scheidsrechter: Jonas Eriksson

Trelleborgs is er in geslaagd om de negatieve spiraal te doorbreken. In de belangrijke wedstrijd tegen die ander degradatiekandidaat, IF Brommapojkarna, wist het de drie punten thuis te houden. Door die winst raken ze langzamerhand weg uit de degradatiezone. Tot deze match had Trelleborgs al vijf keer op rij verloren en was op zoek naar de juiste vorm. In de vijfde minuut kwam Jonas Berg opzetten en wist de zo belangrijke 1-0 te scoren. Vanaf dan ging het ineens veel vlotter. Het is ook aan Berg, die geleend werd van IFK Göteborg, te danken dat Trelleborg steeds meer een goed tempo in de aanvallen krijgt. Net na de rust wist Westerblad de 0-2 op het bord te zetten en in de toegevoegde tijd zorgde Senoglu nog voor de 0-3.

IF Brommapojkarna - Trelleborgs FF 0-3
Doelpunten: 0-1 Jonatan Berg (‘5), 0-2 Björn Westerblad (’49), 0-3 Olcay Senoglu (’92)
Gele kaarten: BP: -, TFF: Bengtsson, Sundin, Augustsson.
Rode kaart: BP: Markus Karlsson
Scheidsrechter: Sven-Marin Åkesson

De resterende wedstrijden van de vijftiende speeldag worden later in de week gespeeld: