VÃ¥lerenga haalt puntje binnen

viki meeuwis

Vålerenga speelde gisteren thuis in het Ullevaal Stadion de laatste wedstrijd van de veertiende speeldag tegen Tromsø IL. De partij begon slecht voor de thuisploeg want na twintig minuten stonden ze al 2-0 achter.

Het experiment waarin Ronny Johnsen als belangrijkste defensieve speler stond en Christian Grindheim in een meer offensieve rol leverde te grote gaten op in de ploeg en maakte dat Tromsø teveel ruimte kreeg. Die ruimte wisten de twee spitsen, Sigurd Rushfeldt en Morten Molskred te benutten. Beiden terroriseerden het middenveld van Vålerenga gedurende de eerste helft. Vooral nieuwkomer Dan Thomassen had het knap lastig met Rushfeldt. Tore Reginussen was geschorst waardoor coach Steinar Nilsen noodgedwongen de Costa Ricaan Sequiera op het middenveld als verdediger posteerde.

Met een kwartier gespeeld viel het eerste doelpunt. Rushfeldt kreeg teveel ruimte en rukte op naar de zestien meter. Daar legde hij de bal af voor Moldskred die de bal in de verste hoek schoot. Slechts vier minuten later kreeg Sequiera de bal toegespeeld die de score meteen verdubbelde.
Op het half uur moest trainer Petter Myhre noodgedwongen Christian Grindheim van het veld halen omdat die met een zware blessure kampte. Hij bracht Jørgen Jalland in en dat werd het keerpunt in de wedstrijd. Jalland dook op na een corner en kon de bal in doel werken. Vanaf dan was er terug een wedstrijd. Vålerenga geraakte stilaan op gang en zette tot aan de rust druk op de bezoekers.

Na de rust werd Rune Lange ingebracht, vorige week scoorde hij nog tegen Flora Tallin in de UEFA-cup voorronde. Samen met Derek Jan Sørensen slaagde hij erin om meer acties te maken dan de hele ploeg samen in de eerste helft. In de 77e minuut leverde dat het tweede doelpunt op, wederom gemaakt door Jalland. Storbæk speelde de bal laag voor doel waar de verdediging van Tromsø er moeilijk bij kon, Jalland stond klaar en had de bal maar in doel te schieten. Vålerenga zette gedurende de tweede helft de bezoekers onder druk maar verder dan een 2-2 gelijkspel kwam het niet.

Afgelopen week deden de geruchten de ronde dat trainer Petter Myhre aan zijn laatste weken bezig is bij Vålerenga. Volgens verschillende Noorse kranten zou Stuart Baxter hem opvolgen. Baxter, momenteel nog bij Helsingborg achtief, zelf ontkent de berichten nog. Ook opvallend was de aanwezigheid van John Fredriksen in de VIP tribune tijdens deze wedstrijd. Fredriksen is scheepsmagnaat zowat de rijkste man van Noorwegen. Bovendien is hij een van de belangrijkste investeerders in Vålerenga Fotball. Verwacht wordt dat het bestuur aan Fredriksen zal vragen om een extra toelage om de nodige investeringen te kunnen doen.

Vålerenga: Arason - Storbæk, Thomassen, Wæhler, Jepsen - Mathisen (’47 Lange), Grindheim (’27 Jalland), Johnsen, Berre - Søresen, Fredheim Holm (’60 dos Santos)

Tromsø: Ramovic - Høgli, Steen, Sequeira (’75 Nordnes), Håkonsen – Knutsen (’62 Karim), Strand, Haugen, Yndestad (’74 Lindpere) - Moldskred, Rushfeld

Doelpunten: 0-1 Moldskred (’15), 0-2 Sequiera (’19), 1-2 Jalland (’38), 2-2 Jalland (’77)

Gele kaarten: VIF: Jalland TIL: Sequiera, Strand, Karim

Scheidsrechter: Terje Hauge