Mondiaal Kleurrijk Voetbal hekelt van Basten

Jimmy Wouters
| 0 reacties
Mondiaal Kleurrijk Voetbal hekelt van Basten
Foto: © SC

Open brief van de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal:
Sinds geruime tijd ergert het voetbalminnendpubliek met verstand van zaken, waar ook ter wereld, zich aan de grenzeloze vernederingen die de beste clubvoetballer die Nederland ooit heeft voortgebracht ten deel valt. Clarence Seedorf, die de best omschreven voetbalpalmares ter wereld heeft, wordt door de Nederlandse Oranjevoorman, Marco van Basten stelselmatig beledigt en schromelijk tekort gedaan. 

Clarence moest als het ware bedelen om een hem rechtmatig toekomende plaats binnen de selectie van Oranje te verwerven. Toen Marco van Basten met de kleine menselijke geest –  hij kan in ieder geval niet op tegen het all round intellect van Clarence Seedorf en is er zelfs jaloers op –  niet meer om de selectie van de alom gerespecteerde mens en voetballer heen kon, werd bedoelde artiest ten einde raad toch maar geselecteerd. Dat deze selectie slechts een schijnbeweging van de man met een veel te groot ego was, bleek al spoedig daarna. Clarence, die of het nou in Nederland, Spanje of Italië is, als absolute topper wordt aangemerkt, trof het onterechte lot van bankzitter. 

Mindere goden zoals de jongeling Demi de Zeeuw, Giovanni van Bronckhorst (deze is zelfs bijna gepensioneerd voetballer) en talrijke anderen, krijgen als basisspeler, steevast de voorkeur boven de begenadigde en recentelijk nog tot beste middenvelder van Europa uitgeroepen voetballer Seedorf. Clarence rest slechts invalbeurten van enige minuten. De Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal die een traditie heeft op het gebied van het propageren van technisch creatief voetbal en het behartigen van belangen in dat kader, heeft gedurende een lange tijd dit minderwaardig en onlogisch sporthandelen van de Nederlandse Bondscoach tandenknarsend aangekeken. 

Thans achten wij de tijd meer dan rijp om ten eerste de handelwijze van Marco van Basten aan de kaak te stellen en anderzijds onze bevreemding richting Seedorf zelf uit te spreken. De technische staf van Oranje waartoe ook een Stanley Menzo, in het dagelijks leven trainer van de FC Volendam, maar vooral voorzitter van de zogeheten Suriprofs behoort, doet er het bountie achtige zwijgen toe. Van deze voormalige doelverdediger die als geen ander weet wat het betekent ten onrechte gepasseerd en vernederd te worden binnen de voetbalsport, mocht tenminste solidariteit en een daaraangekoppelde daad verwacht worden. Mondiaal Kleurrijk Voetbal protesteert heftig tegen deze infame handelwijze van de Bondscoach van Oranje en roept Clarence Seedorf hierbij op zelf een einde te willen maken aan deze tergende vernederingen. 

Concreet vragen wij ons af of Clarence, een grote menselijke geest en voetbalvirtuoos, geen eergevoel heeft. Of dit fenomeen het niet vermag in te zien dat door zijn slaafse onderdanige, welhaast bedelende houding richting vertegenwoordigende elftallen van Oranje, zijn reputatie ontegenzeggelijk schade oploopt? Als betrokkene dat niet vermag in te zien, dan wenst Mondiaal Kleurrijk Voetbal hem intussen wel in kennis te stellen van het feit dat talrijke voetballiefhebbers, maar zeker de fans van hem persoonlijk, zich ernstig geschoffeerd gevoelen en met machteloze woede zijn vervuld. De KNVB kan er nogsteeds niet aan wennen dat voetballers van Surinaamse afkomst doorgaans meer verstand hebben dan een bal rond is. En zodra dit gewaar wordt, dan treedt het mechanisme van vernietiging en imagobeschadiging tegen die voetballers gericht, in werking. 

Was het eerst het “Kabeldrama”, recentelijk nog beleefden wij de discriminatie van de Surinaamse vlag bij jong Oranje. Steeds weer vindt dit zwartonvriendelijk voetballichaam een andere stok om er lustig, richting donkergekleurde voetballers, op los te slaan. Daarbij gaat deze zelfde Bond eraan voorbij dat de enige goudenplak die Nederland ooit met voetbal heeft verdiend, als grootste verdienste van juist die voetballers die een Surinaamse roots hebben, tot stand kwam. Symptomatisch voor deze attitude van de KNVB, is de totstandkoming van het Ere-divisievoetbal van de dames in Nederland. Op 4 december 1997 werd het initiatief tot de instelling van een profliga voor het damesvoetbal  door Mondiaal Kleurrijk Voetbal ook in de pers en media gelanceerd. 

Landelijk werden de aktief zijnde damesvoetbalverenigingen opgeroepen voor een vergadering die daadwerkelijk bij de v.v. Seastum te Zeist werd belegd. Het initiatief van onze organisatie werd door deze clubs enthousiast ontvangen. Kort daarop kreeg de KNVB daar lucht van en de haar bekende Machiavellistische trucendoos van leugen en verdachtmaking ging open. Het initiatief van Mondiaal Kleurrijk Voetbal werd in een pril stadium door deze machtige Bond getorpedeerd. 

Tien jaar later, is de betaalde liga van het vrouwenvoetbal onder auspiciën van de KNVB in Nederland een feit. Zonder gevoel van enige schaamte, wordt wereldkundig gemaakt dat het initiatief om deze bedrijfstak te implementeren van de KNVB vrouwencoach Vera Pauw afkomstig is. Opvallend daarbij is dat Vera Pauw exact dezelfde overwegingen voor de instelling van deze Liga, zoals wij schriftelijk hebben doen rondgaan onder de damesvoetbalverenigingen in Nederland, hanteert. Uit dit laatste relaas mag voor de zoveelste keer duidelijk blijken dat ook in de Bedrijfstak Voetbal in Nederland, de leidenden daarbinnen, slechts geïnteresseerd zijn in domme werkpaarden waarvan geen intellectuele inbreng wordt verwacht. 

Dit geldt zowel op het gebied van het beleidsmatige alswel op het voetbalveld waar kunstenaars van Surinaamse afkomst zich vaak dubbel dienen te bewijzen ten opzichte van mindere goden dan zij zelf zijn. De Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal roept hierbij de eerbiedwaardige Clarence Seedorf hartstochtelijk op om deze lijdensweg een einde te maken, de eer aan zichzelf te houden en te bedanken voor Oranje.
Ceuta, 10 oktober 2007
Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties