Analyse Spannende slotspeeldag op komst

Maarten Vandenabeele
| 6 reacties
Spannende slotspeeldag op komst
Foto: © SC

Op de laatste speeldag van de Serie A staat alles nog te gebeuren: pas dan wordt de kampioen gekroond, wordt de laatste CL-plaats gepakt en kennen we de laatste twee degradanten.

En dat is nog niet alles: over degradatie en titel wordt beslist in twee onderlinge duels. Inter trekt naar Parma en Roma naar Catania. Als er niets meer verandert, degradeert Parma en pakt Inter de scudetto. Zowel de Gialloblu als de Nerazzurri strijden dus op leven en dood. AS Roma kan Inter enkel nog voorbijgaan als het zelf op de slotspeeldag wint van Catania. Dat Catania mag dan weer niet verliezen om zeker te zijn van het behoud. De scenarioschrijvers hadden geen spannender einde kunnen bedenken ...

Inter liet voor de tweede opeenvolgende week de titel glippen. Waar dat vorig weekend eerder pijnlijk dan verrassend was, hield er dit weekend niemand rekening mee dat Siena stand zou houden in Giuseppe Meazza. Inter versierde een karrenvracht kansen, maar Siena was dodelijk efficiënt en Materazzi miste een penalty, wat de pechdag compleet maakte. Het kan niet anders of de zenuwen gieren de Nerazzurri intussen door de keel. De nachtmerrie van 2002, toen Inter op de laatste speeldag de titel bij Lazio verloor aan Juve, moet door de hoofden spoken van de Interisti. Als leuke voetnoot nog dit: toen Inter in 2002 de scudetto verloor, was Hector Cuper (foto) trainer. Diezelfde Cuper zit zondag op de bank bij tegenstander Parma.

Alsof dit alles nog niet voldoende supense biedt, kreeg ook de strijd om de vierde plaats een onverwachte wending. AC Milan, dat Inter vorige week al van de titel hield en Fiorentina inhaalde, was opnieuw erg zwak in Napels en ging verdiend met de billen bloot. Fiorentina, dat na de dubbele uppercut van vorige week (UEFA Cup en Serie A) verslagen leek, had het niet onder de markt tegen een vinnig Parma, maar won uiteindelijk wel en heeft plots de vierde plaats weer voor het grijpen. De Viola hebben twee punten meer dan de Rossoneri, die op de laatste speeldag Udinese ontvangen. Fiorentina moet naar Torino, dat ondertussen gered is. Of de Granata dus dezelfde strijdlust aan de dag zullen leggen, die dit weekend te zien was bij Siena of Napoli, die ook alleen maar voor de eer speelden, is zeer de vraag. Bij Torino zullen ze vooral heel opgelucht zijn dat de operatie redding tot een goed einde is gebracht. Als Milan wint, moeten de Florentijnen ook winnen, want bij gelijke punten halen de Rossoneri het.

Onderin is het doek gevallen voor Livorno. Na 4 seizoenen Serie A, waarbij eenmaal Europees voetbal werd gehaald, zakken de Amaranto naar de Serie B. Voor de overige twee plaatsen is het wachten tot de laatste speeldag. Voor Empoli lijkt het ook over: na de nederlaag bij Reggina kan enkel een wonder Cagni's mannen nog in eerste houden, amper een jaar na het Europese debuut. Tot een minuut voor tijd leek Empoli's lot bezegeld, maar de late gelijkmaker van Juve tegen Catania zorgt ervoor dat Empoli de Sicilianen nog kan bijhalen. Dan moet er gewonnen worden van Livorno en moet Catania verliezen van Roma. Bovendien mag Parma niet winnen van Inter. Ook De Parmezanen hebben dankzij Juventus' doelpunt nog een kans om te overleven. Voor hen liggen de zaken iets 'eenvoudiger' dan voor Empoli: winst tegen Inter en verlies van Catania tegen Roma zijn de voorwaarden.

Het aftellen naar volgende zondag kan beginnen ...
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties