Speeldag: Finale
Stadion: De Grolsch Veste
Janko schenkt Twente bekerwinst
Bart De Wilde

de KNVB-beker is dit jaar voor FC Twente. Marc Janko kopte de Tukkers diep in de tweede verlenging naar de winst.

In een aantrekkelijke wedstrijd kwamen beide ploegen met aanvallende intenties aan de aftrap. FC Twente opende het beste, maar het was Ajax dat de score opende. Demy de Zeeuw zette Theo Janssen in de wind en schoot vanaf de rand van de zestien meter de bal onhoudbaar voorbij Sander Boschker.

Het was moeilijk openingen vinden voor de jongens van Michel Preud’homme. Bryan Ruiz en Luuk De Jong kopten naast. De ploeg uit Amsterdam toonde zich veel efficiënter. Een poging van Lorenzo Ebecillio werd aangeraakt door Wout Brama en viel buiten bereik van Boschker binnen.

De ongelukkige Brama zorgde zelf nog voor de aansluitingstreffer voor de koffie. Na mooi samenspel met Luuk De jong werkte de middenvelder een aanval af met een schuiver in de korte hoek.

Psychologische voordeel Twente
De aansluitingstreffer van de Tukkers net voor rust zorgde voor een mentale boost na de pauze. Bryan Ruiz, Nacer Chadli en Denny Landzaat kregen kansen, maar besloten niet op doel of stuitten op Ajax-doelman Vermeer.

Maar na tien minuten in de tweede helft viel dan toch de gelijkmaker. Bart Buysse stuurde Luuk de Jong met een knappe steekbal weg. De spits zette uitstekend voor waarna Janssen scoorde.

De gelijkmaker was de start van een belegering van het Ajax-gebied. Maar de Amsterdammers kregen nog de grootste kans in de tweede helft. Ebecillio omzeilde Boschker, maar zijn schot spatte uiteen op de binnenkant van de paal.

Verlengingen analoog aan de wedstrijd
De achtervolging kostte FC Twente veel energie en Ajax nam tijdens de eerste verlenging het heft in handen. Daley Blind zag zijn kopbal op de lat belanden en Boschker had een goede redding in huis op een schot van Siem de Jong.

De missers braken Ajax zuur op. Bart Buysse werd nog van een goal gehouden door een kattensprong van Vermeer, maar in de slotminuut mochten de armen bij Preud’homme toch de lucht in. Na een vermeende overtreding van Jan Vertonghen schilderde Janssen het leer op het hoofd van de inlopende Marc Janko. 3-2 voor FC Twente en geen strafschoppen.
Preud’homme pakt zo zijn tweede prijs met Twente en kan daar volgende week in de Amsterdam ArenA nog de Schaal aan zijn trofeeënkast toevoegen.