De Beierse veroveringstocht van Daniël Van Buyten

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 4 reacties
De Beierse veroveringstocht van Daniël Van Buyten
Foto: © Photonews

Daniël Van Buyten is momenteel bezig aan de laatste weken of maanden van zijn carrière. De verdediger trok alvast de poort bij Bayern München achter zich dicht. De boomlange Henegouwer wond Beieren de voorbije jaren echter rond zijn vinger.

Door Cédric De Volder

"Daniël Van Buyten is helemaal geen wereldtopper", is een citaat die de voorbije jaren meermaals uit de kast werd gehaald. Vooral in de vaderlandse media kreeg Big Dan er met de regelmaat van de klok van langs. "Hij kan geen enkele partij vervolmaken bij de Rode Duivels zonder een foutje te maken", is ook al zo'n veelgehoorde quote. Allemaal goed en wel, maar het jeugdproduct van Sporting Charleroi trok de voorbije vijftien jaar wel het shirt aan van onder meer Olympique Marseille, Manchester City en Bayern München.

Van Buyten speelde de voorbije twee seizoenen dan wel niet bijster veel wedstrijden voor Bayern München, maar was wel een enorm belangrijke pion in de Beierse kleedkamer. Niet alleen zijn ervaring en humor bleken belangrijk voor zijn teamgenoten. Het is immers geen geheim dat Van Buyten en Franck Ribéry boezemvrienden zijn. Zonder Big Dan maakte de Franse dribbelkont anno 2014 misschien wel het mooie weer bij FC Barcelona of Real Madrid. Een veronderstelling die Ribéry overigens zelf nooit heeft ontkend.

De 76-voudig Rode Duivel - met tien doelpunten overigens ook de huidige topscorer van deze lichting - begon zijn Beierse veroveringstocht in 2006. Op dat moment was de erelijst van de verdediger maagdelijk wit. Met Standard werd er telkens naast de landstitel gegrepen en ook Marseille was op dat moment niet haar beste voetbalboek aan het schrijven. Al kon er met HSV wel een keertje worden gevierd. In 2005 won Big Dan met de Duitsers immers de - inmiddels afgeschreven - Intertoto Cup.

Met Bayern won Van Buyten echter alles wat er voor een voetballer te winnen valt. Het palmares van Big Dan telt ondertussen al vier Duitse titels en vier Duitse bekers, maar ook de ligatrofee en de Duitse Supercup - evenals de Europese variant overigens - zijn hem niet vreemd. In 2010 kreeg Van Buyten als basisspeler zelfs de kans om de Beker met de Grote Oren in de lucht te steken, maar José Mourinho en Internazionale strooiden roet in het eten.

Het bleek echter uitstel van executie. Der Rekordmeister groeide de voorbije seizoenen uit tot een heuse wereldmacht. Vorig seizoen pakte Bayern dan ook de felbegeerde treble (titel, beker en Champions League, nvdr.). De rol van Van Buyten bij Bayern was ondertussen dan wel geslonken tot een figurantenzinnetje, maar zijn Duitse veroveringstocht is en blijft Belgische voetbalgeschiedenis. "Ik wil mijn carrière ooit afsluiten bij Standard", liet hij op een onbewaakt moment eens optekenen. Het is aan u, Roland Duchâtelet!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties