Brexit : 122 Europese spelers bedreigd, waaronder tal van Duivels zoals Kompany, Chadli, Mignolet...

Brexit : 122 Europese spelers bedreigd, waaronder tal van Duivels zoals Kompany, Chadli, Mignolet...

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De bevolking van het Verenigd Koninkrijk heeft gestemd voor het verlaten van de Europese Unie. Een keuze die niet alleen grote economische gevolgen heeft, maar ook sportieve, vooral in de Premier League.

Hoe zal de Premier League er nu gaan uitzien? Tot nu toe konden Europese spelers zonder problemen getransfereerd worden, maar nu... Tot vandaag was het Arrest Bosman ook in Engeland van toepassing. Dat bepaalt dat Europese spelers zonder werkvergunning bij de Engelse ploegen konden spelen.

Maar nu het Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie, gaat ook het statuut van die spelers veranderen. Net zoals de Zuid-Amerikanen en de Afrikanen zullen de Europeanen beschouwd worden als buitenlanders en zullen ze dus een werkvergunning nodig hebben om in de Premier League te spelen.

Zware gevolgen

Om die werkvergunning te verkrijgen, moet men international zijn van zijn land en dan hangt alles af van de FIFA-ranking van dat land. Een speler van een ploeg tussen 11 en 20 moet 45 procent van de matchen van zijn land gespeeld hebben de laatste twee jaar. En dat stijgt naar 60 procent tussen ranking 21 en 30 en 75 procent tussen 31 en 50.

Voor Belgische spelers, momenteel tweede op de FIFA-ranking, moet men dertig procent van de matchen gespeeld hebben de voorbije 24 maanden. En dat stelt problemen voor verschillende Belgen in de Premier League of voor diegenen die getransfereerd willen worden.

Kompany, Dembelé, Chadli...

Volgens de BBC zijn er 122 Europese spelers die momenteel in de Premier League spelen en die niet zeker zijn of ze kunnen blijven. Onder de Belgen met mogelijke problemen: Vincent Kompany, Simon Mignolet, Moussa Dembelé, Nacer Chadli, Adnan Januzaj, Sébastien Pocognoli, Ritchie De Laet en anderen. Hetzelfde geldt voor Dedryck Boyata en Logan Bailly in Schotland.

Om een exodus van Europese spelers te vermijden, zijn de bazen van de FA alle mogelijkheden reeds aan het onderzoeken. Maar dat kondigt een moeilijke oefening aan. Men moet een compromis vinden voor de Europese spelers die een ander statuut zullen krijgen dan de rest van de wereld. Maar Brexit zou zich pas binnen twee jaar laten gevoelen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties